Tekort woningen stijgt

05-feb-2018

Naar schatting blijft het tekort aan woningen tot 2020 groeien. Eerder werd dit tekort eind 2018 verwacht. Mogelijk is er in 2020 een tekort van 235.000 huizen, concludeert vastgoedadviseur Capital Value in een onderzoek dat samen met ABF Research is uitgevoerd. 

Vraag groter dan groei

Er worden nog altijd te weinig huizen gebouwd om de stijgende vraag bij te benen, aldus het adviesbureau. Met name in de Randstad en in delen van Gelderland en Brabant neemt de druk op de woningmarkt naar verwachting toe. In 2017 zijn er 65.000 bouwvergunningen verstrekt, terwijl de groei in het aantal huishoudens flink hoger was. Alleen vorig jaar al kwamen er 82.000 huishoudens bij. 

Tekort

Begin 2018 is er een tekort van zo’n 205.000 huizen en dat is meer dan geschat. Capital Value gaat ervan uit dat pas vanaf 2020 jaarlijks meer woningen worden gebouwd dan er huishoudens bijkomen. Volgens Capital Value zouden er koopwoningen en middeldure huurwoningen moeten worden bijgebouwd. Jaarlijks zijn er naar schatting 83.000 middeldure huurwoningen meer nodig dan dat er beschikbaar zijn.  

Uitbreiden huizenaanbod

Er komen in vijf jaar tijd gemiddeld zo’n 303.000 huizen bij. Om het woningtekort de komende jaren terug te brengen naar normale proporties, zal de geraamde uitbreiding met minimaal twaalfduizend woningen omhoog moeten”, aldus de vastgoedadviseur. In praktijk betekent dit dat er jaarlijks 85.000 nieuwe woningen moeten worden gebouwd, in tegenstelling tot de 73.000 verwachte nieuwe huizen. 

Ouderen en starters

“Vooral starters en ouderen vallen buiten de boot”, volgens Capital Value. “Beide doelgroepen groeien de komende jaren aanzienlijk. Er worden echter onvoldoende geschikte woningen bijgebouwd om aan deze groeiende vraag te voldoen.” Het aantal huishoudens van 25 tot en met 34 jaar groeit tot 2022 met zestigduizend. Het adviesbureau benadrukt dat kopen voor deze doelgroep lastig is en dat maar een deel van de starters in aanmerking komt voor een sociale huurwoning.

Daarnaast groeit het aantal huishoudens van 75 jaar en ouder met meer dan 200.000, met name eenpersoonshuishoudens met veelal mobiliteitsbeperkingen. Volgens directeur Kees van Harten van Capital Value moet er bij het plannen van nieuwbouw kritisch worden gekeken voor wie er wordt gebouwd, waar de woningen komen te staan en om wat voor huizen het gaat. 

Terug naar nieuwsitems