Top 10 bouwers van Nederland halen 3 miljard aan werk binnen

01-aug-2018

De tien grootste Nederlandse bouwondernemingen hebben afgelopen jaar voor zo’n 3 miljard aan nieuwe opdrachten binnengehaald. Samen hadden ze bij het begin van dit jaar voor ruim 37,5 miljard aan werk in voorraad. Dit blijkt uit een overzicht dat Cobouw ieder jaar maakt op basis van jaarrekeningen van de betreffende ondernemingen.

Stijging werkvoorraad

De bouwers, al jaren in dezelfde samenstelling, startten in 2017 met 37,5 miljard euro aan werk op de plank. Dat is ruim 8,5 procent meer dan een jaar ervoor. De stijging in werkvoorraad is uitzonderlijk en geeft aan hoe sterk de opleving in de bouw vorig jaar is geweest.

BAM Boskalis, TBI, Dura Vermeer, Van Wijnen en Ballast Nedam wisten de omvang van hun orderboek zelfs met meer dan 10 procent op te voeren. VolkerWessels slaagde er als enige niet in om de werkvoorraad te verhogen. Het bedrijf moest genoegen nemen met een daling van iets minder dan 1 procent.

Omzet daalt

Het is moeilijk in te schatten of de groei van de orderportefeuilles ook direct leidt tot hogere omzetten. Het jaar 2017 startte ook met een beter gevulde orderportefeuille dan in 2016, maar van een omzetstijging in het afgelopen jaar was geen sprake. Sterker, de tien grootste aannemers van ons land leverden 800 miljoen aan bedrijfsopbrengsten in.

Daarentegen steeg de gezamenlijke winst wel met 10 procent tot 428 miljoen euro. Alleen Ballast Nedam sloot het jaar af met verlies. Het Nieuwegeinse bouwconcern eindigde 44 miljoen in de rode cijfers.

Terug naar nieuws-items