Verkoop Nederlands vastgoed brengt veel op

20-mrt-2018

Verkoop van vastgoed brengt Nederland veel op. De Nederlandse schatkist is vorig jaar met 317 miljoen euro gespekt. De staat verkocht ongeveer 75 gebouwen, waaronder tien kantoren, vier gevangenissen en vier rechtbanken. Ook brengt de verhuur van gebouwen en grond veel in het laatje, zo’n 138 miljoen euro.

Nieuwe bestemmingen

De bekendste verkoop is dat van Paleis Soestdijk. De voormalige woning van koningin Juliana en prins Bernard krijgt de bestemming van ‘podium’ voor innovatie, bijvoorbeeld in voeding, duurzame energie en waterbeheer. Ook komen er horeca en hotelkamers. Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne komen huizen. Wandelaars kunnen over een tijdje genieten van een mooie wandeling door het bosgebied, dat nu nog is afgesloten. De Bijlmerbajes wordt een woonwijk en de oude gevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam een Britisch School. Oude rijksgrond in Almere krijgt de bestemming van een woonwijk. Bovendien komen er woningen in rijksgebouwen in Arnhem, Emmen, Breda en Eefde. In Den Haag worden nieuwe huizen gebouwd in het oude ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Stijgende opbrengsten

Het totaalbedrag, 455 miljoen euro, is aanzienlijk meer dan een jaar ervoor. In 2016 verdiende het Rijk 278 miljoen euro aan de verkoop en verhuur van vastgoed, tegen 247 miljoen euro in 2015.

Terug naar nieuwsitems