Verkoopprijs woning stijgt met beter energielabel

04-sep-2018

Calcasa, het onafhankelijke technologiebedrijf dat geautomatiseerde waardering en statistische analyses verzorgd van onroerend goed voor hypotheek- en vastgoedorganisaties, onderzocht dit kwartaal het prijseffect van energielabels bij de verkoop van een woning. Uit analyse blijkt dat een beter energielabel gemiddeld leidt tot een hogere verkoopprijs van 2%. Hoe hoger het energielabel, des te hoger het verschil in verkoopprijs.

Zelf energielabel vaststellen

Eerder was het niet mogelijk om de relatie tussen verkoopprijs en energielabel te onderzoeken, omdat er onvoldoende woningen verkocht werden met een definitief energielabel. De in 2015 geïntroduceerde mogelijkheid om zelf een energielabel vast te stellen (het sterrensysteem), heeft geleid tot een stijging van het aantal verkopen met een definitief energielabel. Toch ontbreekt deze nog steeds bij ruim 15% van de verkochte woningen. Bij verkochte vooroorlogse woningen ontbreekt zelfs bij 20% het definitieve energielabel.

Sterrensysteem

Een energielabel bestaat uit 4 sterren: 1 ster is het voorlopige label, bij 2 sterren is het energielabel aangepast door de woningeigenaar, bij 3 sterren is het label gecontroleerd door een deskundige (op afstand) en bij 4 sterren is het label vastgesteld door een gecertificeerd adviseur aan huis. Zowel het 3- als 4-sterrenlabel is een definitief energielabel. Van de energielabels die het afgelopen jaar bij verkoop zijn afgegeven, was 87% een 3-sterrenlabel en 13% een 4-sterrenlabel. Het aantal 4-sterrenlabels was bij verkochte woningen in 2015 nog 21%.

Prijseffect is groot

Vergelijkbare woningen met een beter energielabel, leveren volgens de analyse gemiddeld 2% meer op. In Nederland is de gemiddelde woningwaarde momenteel 297.000 euro: een beter energielabel levert dan 6.000 euro op. Loopt de woning twee energiestappen vooruit op een vergelijkbare verkochte woning, dan stijgt het verschil in verkoopprijs naar gemiddeld 2,8%. Bij een verbetering van drie of méér labelstappen, brengt de woning gemiddeld 3,6% meer op.  

Terug naar nieuws-items