Weekamp Deuren lanceert circulaire buitendeur

28-mrt-2018

Weekamp Deuren heeft de eerste conceptdeur, van gerecycled hout gecoat met een plant-based verf gelanceerd. Door fossiele verfbestanddelen te vervangen door plantaardige delen én het hout te recyclen, wordt de bouw- en verfindustrie steeds duurzamer. De eerste circulaire buitendeur is ontwikkeld via een samenwerking tussen DSM, PPG Wood Finishes en Weekamp Deuren.

Circulariteit en duurzaamheid in bouwwereld

Circulariteit en duurzaamheid zijn steeds belangrijker wordende thema’s. Ook binnen de bouwwereld worden deze thema’s steeds concreter. Bij het slopen van panden komen veel verschillende materiaalstromen vrij. Sorteerbedrijven zetten zich momenteel in om puin, glas, metaal, steen/beton én hout van elkaar te scheiden. Ongeacht of ze aan het einde van hun levenscyclus zitten óf hergebruikt zouden kunnen worden.

Hergebruikt hout

Met ingang van 2017 gebruikt Weekamp Deuren veel hout van deuren en ramen uit renovatiewerken. Kwalitatieve stukken hout worden gelamineerd en gevingerlast tot een herbruikbare grondstof voor nieuwe deuren. Op die manier worden waardevolle grondstoffen hergebruikt in nieuwe deuren.

Productieproces verduurzamen

Weekamp Deuren wil, naast het streven om voor 100% met ‘groen hout’ te werken, óók haar hele productieproces duurzaam inrichten. Een essentieel onderdeel in dit geheel is de coating cq verf. Door het samenwerkingsverband met DSM en PPG zet Weekamp Deuren sterk in op het verduurzamen van haar producten.

Ontwikkeling Plant-based verf

Momenteel wordt er gebruik gemaakt van watergedragen verf om deuren te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Deze watergedragen verfproducten zijn, in vergelijking met eerder gebruikte oplosmiddel houdende producten, een stap in de goede richting. Uiteraard zet de industrie zich vol in, op zoek naar goede vervolgstappen ten aanzien van duurzaamheid. Momenteel wordt er door DSM, PPG Wood Finishes en Weekam Deuren hard gewerkt aan een acrylaatverf gebaseerd op een zogenaamd “Plant-based Technology Platform”.

Zaden en planten als bindmiddel

DSM heeft met Decovery een bindmiddel ontwikkeld, dat gemaakt wordt van hernieuwbare bronnen zoals planten en zaden. Het bindmiddel vormt de basis voor de coating van de deur. De natuurlijke materialen van Decovery vervangen een groot deel van de fossiele ingrediënten, die traditioneel het bindmiddel vormen van verf, zónder afbreuk te doen aan kwaliteit en prestatie. Inmiddels is de eerste circulaire buitendeur van Weekamp Deuren een feit.

Terug naar nieuwsitems