Woning met energielabel A of B verkoopt sneller

27-nov-2017

Uit onderzoek van de Tilburg University blijkt dat huizen met energielabel A of B een hogere marktwaarde hebben. Woningen met dit energielabel staan gemiddeld een maand korter in de verkoop dan woningen met een hogere energielabel. Daarnaast leveren ze gemiddeld 6.000 euro meer op. Dit blijkt uit transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en informatie over energielabels van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland. 

Duurzame woningen

Onder leiding van Dirk Brounen bestudeerden onderzoekers van de Universiteit van Tilburg ruim 62.000 koopwoning met energielabel die in de eerste helft van 2017 werden verkocht. Het energielabel van een huis varieërt van een gunstig A-label tot een ongunstig G-label. Uit het onderzoek bleek dat hoe gunstiger het label was, hoe hoger de verkoopopbrengst en hoe sneller de verkoopsnelheid.

“Nieuwbouwwoningen worden voornamelijk met een goed energielabel gebouwd, maar bestaande woningvoorraad wordt nog weinig verduurzaamd”, zegt Dirk Brounen, Professor of Real Estate en hoofd van het onderzoek. “De kosten van het verduurzamen wegen zwaar”, aldus Brounen.

“Veel mensen kunnen de besparingen op lange termijn moeilijk inschatten. Het ontbreekt hen aan vertrouwen dat de investering in verduurzaming van het huis zich ook daadwerkelijk terugverdient. De stap van een label D of E naar A of B is voor veel mensen groot”.

Verkoopsnelheid

Uit het onderzoek bleek dat een A-label de verkooptijd versnelt met ruim 52 dagen. Bij woningen met een G-label bedroeg de verkoopsnelheid daarentegen ruim 66 dagen meer dan gemiddeld.

Verkoopopbrengst

Ook bij de verkoopopbrengst was de invloed van een gunstig energielabel duidelijk zichtbaar. Koopwoningen met een A- en B-label leverden 6.000 euro extra op, terwijl koopwoningen met een F- en G-label gepaard gingen met een gemiddelde prijskorting van bijna 12.000 euro.

Woonlasten terugdringen

“Het energielabel is een belangrijke indicatie van de energiezuinigheid van je woning”, legt Marlon Mintjes van Milieucentrale uit. “Het scheelt in vaste maandlasten. Nu de huizenprijzen steeds hoger worden, kijken mensen na andere manieren om woonlasten te drukken. Het energielabel helpt daarbij”.

“Er wordt ook veel meer gecommuniceerd over de woonlasten en besparing. Dut kan niet alleen door een goed energielabel, ook in je gedrag en door het gebruiken van zuinige apparatuur kun je veel besparen. Consumenten zijn zich daar steeds meer van bewust. Daarnaast voelt een goed geïsoleerd huis ook nog eens heel comfortabel aan, dat vinden mensen ook heel belangrijk. Je ziet door het label in één oogopslag hoe zuinig een woning is”, aldus Mintjes.

Ben jij benieuwt naar het hele bericht van Tilburg University? Je leest het hier.