Woningen versneld van gas af

29-jan-2018

De Tweede Kamer zet vaart achter het streven om nieuwe huizen van het gas te halen. De VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vindt bij nader inzien dat dit wel sneller kan dan de vier jaar die het kabinet ervoor uitgetrokken heeft. Het kwartet wil regelen dat doorsnee nieuwbouwwoningen nog dit jaar zonder gasaansluiting worden opgeleverd.

De Kabinetsplannen

Vrijwel de hele Kamer wil het gasverbruik terugdringen om Groningen te ontzien en het klimaat te sparen. Nu worden praktisch alle Nederlandse huizen nog met gas verwarmd en wordt iedere nieuwbouwwoning nog opgeleverd met een gasaansluiting. Dat wordt voortaan andersom: een nieuwbouwwijk mag straks alleen nog op het gasnet worden aangesloten in zéér uitzonderlijke gevallen. Als een alternatief, zoals een warmtenet of warmtepomp, wel heel duur zou uitpakken bijvoorbeeld. 

GroenLinks

Het is dringen om woningen van het gas af te krijgen: GroenLinks heeft zelfs een complete wet ontworpen om dat te bereiken en verdedigt die in de Kamer. Ook al neemt de regeringscoalitie GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren nu de wind uit de zeilen, zij is van plan toch door te zetten. 

Terug naar nieuwsitems