Zorgwoningen krijgen standaard buitenruimte

05-jul-2018

In de bouwregelgeving worden zorgwoningen niet langer uitgezonderd van de verplichting om een buitenruimte te hebben. Alle nieuwe woningen met een zorgfunctie die groter zijn dan 50m2, moeten standaard ook een buitenruimte zoals een balkon krijgen. Voor kleinere woningen mag die ook een gemeenschappelijke buitenruimte zijn. Dat schrijft Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bezwaren cliëntenorganisaties

In 2015 hoefden woningen met een zorgfunctie, bijvoorbeeld aanleunwoningen, geen buitenruimte te hebben. De afweging hierbij was dat er bij deze woningen er niet altijd behoefte is aan een buitenruimte en dat de opdrachtgever de afweging goed zelf kan maken. Na bezwaren van cliëntenorganisaties vroeg de Tweede Kamer aan de minister of deze uitzondering nog steeds gewenst is.

Buitenruimte wordt weer standaard

Buitenruimtes zijn belangrijk voor de gezondheid en kwaliteit van het leven van de bewoners, aldus cliëntenorganisaties. In de praktijk worden de meeste woningen met buitenruimtes opgeleverd. Een opdrachtgever kan echter niet altijd goed vaststellen of een buitenruimte wenselijk is, helemaal omdat zorgwoningen voor een lange tijd gebouwd worden en de wensen van een bewoner kan veranderen. Met het schrappen van de uitzonderingssituatie komt de buitenruimte standaard weer terug in woningen met een zorgfunctie. Minister Ollongren brengt de maatregel in procedure door een wijziging van het aankomende Besluit bouwwerken leefomgeving.

Terug naar nieuws-items