ZZP-ers verhogen uurtarief door personeelstekort

11-sep-2017

De uurtarieven van ZZP-ers stijgen explosief. Er is zoveel werk, dat de bouwsector dit niet aankan. Dit biedt extra kansen voor ZZP-ers.

De NOS meldt dat de tarieven van ZZP-ers sinds de crisis zijn gestegen van 25 euro naar 45 euro per uur op basis van gegevens van Aannemersfederatie Bouw en Infra (AFNL).Sharon Gesthuizen, voorzitter van de organisatie en voormalig Kamerlid, geeft aan dat ZZP-ers ten tijde van de crisis slecht 15 euro per uur ontvingen. 

Jongeren

Volgens van Gesthuizen is een aantrekkelijk salaris nodig om mensen te behouden en jongeren aan te trekken. “Er zijn echt handjes in de bouw nodig”, aldus de voorzitter. Daarnaast vindt van Gesthuizen het belangrijk dat hoge inkomens en een “eerlijke pensioenleeftijd” een voorwaarde zijn om onzekerheden bij jongeren weg te nemen. Zo kunnen ook zij zich verzekeren als zelfstandige. 

Overuren

Een ZZP-er maakt veel uren. Een voltijdbaan in Nederland komt neer op circa 1720 uur per jaar. De ZZP-er in de bouw werkt gemiddeld 2175 uur per jaar, waarvan hij er 75% kan declareren bij de opdrachtgever. De zelfstandigen verzekeren zich veelal voor risico’s dat het vak met zich meebrengt. Twee derde is verzekerd voor aansprakelijkheid en 57% voor arbeidsongeschiktheid. 

Terug naar nieuwsoverzicht