Handvorm? Vormbak? Alles over baksteen stucturen!

Handvorm, vormbak, strengpers, glad, generfd, wasserstrich? Hoe zit dat nou precies? Onze productspecialisten leggen het je graag uit!

Handvorm, vormbak, strengpers en wasserstrich zijn allemaal baksteenstructuren. De manier waarop de klei in de vorm of mal wordt aangebracht bepaalt de structuur.

Handvorm
De methode die vroeger het meest gebruikt werd is de handvorm. Destijds werd de mal met de hand gevuld, vandaar de naam handvorm. Natuurlijk wordt dit tegenwoordig machinaal gedaan. Voordat de klei in de vorm wordt gedrukt worden de ballen met klei eerst door zand of zaagsel gerold. Na het bakken valt het zand en zaagsel er tussenuit wat zorgt dat er mooie nerven achterblijven. Hiermee behouden ze het typische handvorm karakter voor een unieke en tijdloze gevel.

Vormbak
Vormbak bakstenen zijn gladder en egaler dan de handvorm baksteen, dit is ook te zien in de twee afbeeldingen hieronder. De linker afbeelding is een handvorm baksteen en de rechter een vormbak baksteen. In het productieproces van vormbak stenen wordt als eerste de mal bestrooit met zand om ze later eenvoudig uit de vorm te kunnen krijgen. De klei wordt na het in de vorm persen recht afgesneden wat zorgt voor vijf kanten die bezand zijn en één gladde/onbezande kant. Vormbak stenen bevatten minder nerven en luchtgaten dan handvorm stenen.

  

Strengpers glad en generfd
Strengpers bakstenen kunt u herkennen aan de hoekige, rechte en gladde vorm. De klei wordt namelijk in een streng uit de machine geperst en vervolgens in de afmeting van een baksteen gesneden. Door structuur aan te brengen op de gladde strengpers bakstenen krijg je de generfde variant. Dit doet men door er voor het bakken met een vorm een bepaalde structuur in te drukken. Deze stenen worden vaak gebruikt voor moderne architectuur. De afbeeldingen hieronder geven de gladde (links) en generfde (rechts) strengpers bakstenen weer.

   

Wasserstrich
Het unieke karakter van wasserstrich bakstenen ontstaat doordat de vorm waar de klei in aangebracht wordt eerst besproeid is met water. Dit zorgt ervoor dat de steen na het bakken gemakkelijk uit de mal komt maar heeft ook invloed op de kleur en structuur van de bakstenen. Ze zijn niet helemaal egaal en er is een duidelijk verschil in kleur te zien. Door het water blijft juist de natuurlijke kleurmix in stand.

Online bakstenen kopen?
Wist u dat Bouwcenter Van Hoppe en Bouwcenter Centen gezamenlijk de webshop OnlineBakstenenKopen.nl gestart zijn? In de webshop vindt u een uitgebreid assortiment bakstenen van de merken Wienerberger, Vandersanden, Engels, Caprice, Rijswaard en Bouwcenter. U kunt in de webshop direct de prijs per pallet en per steen zien, zowel in- als exclusief btw. Als u de stenen in onze webshop besteld kunnen wij ze binnen vijf werkdagen door heel Nederland leveren. Wij informeren u ook graag over andere eigenschappen van bakstenen. Deze informatie vindt u onder de knop ‘info’ op www.onlinebakstenenkopen.nl.