Voordelen van prefab bouwen

Snel, eenvoudig en foutloos bouwen

Bij prefab bouwen wordt een gedeelte van het bouwproces in de fabriek voor geprefabriceerd. Je verplaatst dus werk van de bouwplaats naar de fabriek. Hierdoor hoef je op de bouwplaats de onderdelen alleen nog maar in elkaar te zetten. Zo rond je het project af in minder tijd en met minder mensen. Juist dat laatste is met een schaarste aan goed personeel ideaal. De mate waarin je voor prefab kiest, is natuurlijk geheel aan jou. Kies je bijvoorbeeld voor alleen prefab vloeren, of ga je voor een volledige prefab woning

De voordelen van prefab

Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat geldt zeker voor prefab bouwen! Door bouwelementen geprefabriceerd te laten leveren op de bouwplaats geniet je van de voordelen van prefab. 

 • Bouwsnelheid
  • Je hebt een kortere bouwtijd voor de complete casco doordat niet al het werk op de bouwplaats gedaan hoeft te worden
 • Minder afhankelijk van beschikbaarheid van personeel
  • Er is minder werk nodig om het project af te ronden
 • Weersonafhankelijk 
  • Ook bij slecht weer kan er in de fabriek gewoon doorgebouwd worden
 • Minder transport naar en op de bouwplaats, minder bouwafval
  • Het resultaat: een schone en veilige bouwplaats!
 • Minder werkvoorbereidings- en constructeurskosten
  • Een gedeelte van de constructie wordt door onze prefab leveranciers utigewerkt
 • Hoogwaardige kwaliteit door productie onder geconditioneerde omstandigheden
  • De bouwomstandigheden in de fabriek zijn controleerbaar. Daardoor kunnen materialen op de juiste manier verwerkt worden waardoor je een constante en hoogwaardige kwaliteit krijgt
 • Voldoet aan de BENG-norm 
  • Door te werken met goede tekeningen en documentatie voldoet een prefab element aan de BENG-norm

Prefab bouwen is de toekomst 

De markt voor prefab bouwonderdelen groeit steeds verder. Dat is best logisch, want het is een slimme oplossing voor de huidige situatie in de bouwsector. Een grote wens vanuit burgers en overheid voor veel meer woningen in combinatie met weinig beschikbaarheid voor geschoold bouwpersoneel zorgt vaak voor grote uitdagingen in de bouw. Je hebt liever geen vertraging bij een bouwproject, maar wat als er simpelweg geen personeel beschikbaar is? 

Met prefab bouwen kun je met minder werk hetzelfde resultaat behalen. Minder (schaars) personeel nodig op de bouwplaats, en toch verder kunnen Juist daarom kiezen steeds meer bedrijven voor prefab elementen, of zelfs soms voor een volledige geprefabriceerde woning: zowel vloeren, wanden als de kap worden dan prefab aangeleverd. Dan hoef je alleen de afwerking nog zelf te doen. Je kunt er zelfs voor kiezen om ook het leidingwerk en de gevelbekleding al in de fabriek te plaatsen. Hoe meer er in de fabriek wordt voorbereid, hoe minder je zelf hoeft te doen en hoe sneller je het project kunt afronden!

Waar moet je rekening mee houden bij prefab bouwen?

Prefab bouwen kent dus vele voordelen, maar om het écht succesvol toe te passen moet je wel rekening houden met een aantal zaken. Zo is het natuurlijk belangrijk dat er van te voren goede en juiste tekeningen zijn van het bouwwerk. Het prefab element wordt dan exact volgens die tekeningen gemaakt. Klopt de tekening niet, dan zal het prefab element niet passen. Tegelijk is het tijdens de bouw belangrijk dat er daadwerkelijk exact volgens die tekening gebouwd wordt. Wordt er bijvoorbeeld een prefab kap geleverd, dan is het essentieel dat deze op de wanden past. Daarvoor moeten zowel de wanden als de kap “kloppen”.  De kap wordt onder geconditioneerde omstandigheden gebouwd; dat de wanden óók goed staan is de verantwoordelijkheid van de bouwer. 

Daarnaast is ook de montage van de prefab wanden een specialisme. Het is vooral belangrijk dat het eerste element exact recht wordt geplaatst. Heb je nog nooit een prefab element geplaatst, dan adviseren we altijd om het uit te besteden. Via onze leveranciers is er veel mogelijk. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden!