blogs | maart 2022

Rene Lust

22 maart 2022

“Do ist der Bahnhof!”

Ben je boven de 50, dan weet je direct waar dit over gaat. De briljante film van 'Van Kooten & De Bie' die als de gebroeders Temmes op satirische wijze hun rol in het verzet aan de orde stellen. 

Ze misleiden een Duitse soldaat door hem de verkeerde kant op te sturen naar het station op zijn vraag “Wo ist der Bahnhof?”

Een heldendaad die ze jaarlijks herdenken op 4 en 5 mei in de volkstuin, die ze erfden van hun vader. Met deze daad wisten ze zeker dat ze de loop van de oorlog hadden beïnvloed.

foto: links Ruud Rozemeijer rechts Rob Benning

Oorlog kenden we vooral uit de monden van onze ouders/grootouders of speelde zich bijna altijd af aan de andere kant van de wereld. Maar nu komen wij, en onze kinderen, ook in één keer in aanraking met beelden van oorlog in een land op circa 1500 km bij ons vandaan. Oekraïne, en zeker een oorlog,  leek altijd zo ver weg. Wij hebben bij ons niet te maken met verwoestingen, beroving van de vrijheid, dood en verderf als gevolg van de Russische inval, maar indirect komen we er allemaal mee in aanraking. Hogere brandstof- en energieprijzen met ook weer gevolgen voor de prijzen van bouwmaterialen. En dan hebben we het nog niet eens over de beschikbaarheid. Eens te meer blijkt maar weer dat we globaal werken. Ga je binnenkort bouwen, laat je goed informeren over beschikbaarheid van je materialen. Al zal daar lang niet altijd een duidelijk antwoord op te geven zijn; de omstandigheden veranderen dagelijks.

En wat kunnen we dan doen voor de Oekraïners? 

Vele mooie initiatieven komen voorbij. Van inzamelen van kleding tot houdbaar eten, en van transporten naar de grens tot opvang van vluchtelingen.

Met de ervaringen van de gebroeders Temmes weten we dat alles wat we doen, hoe klein dan ook, invloed kan hebben op het verloop of het leed enigszins kunnen verzachten.

Vooralsnog zijn onze “problemen” vooral van financiële aard of hebben we te maken met beschikbaarheid, daar komen we vast overheen.

Verzet gaat het verschil maken. Wijs alle goede initiatieven wel de goede kant op!

“Wo ist der Bahnhof?” 

“Do ist der Bahnhof, warte, wir gehen mit dir“.