blogs | juli

Rene Lust

26 juli

Zand  

In Beverwijk weten we niet beter als dat ons zand per boot wordt aangevoerd. Maar we moeten wel reëel zijn het aantal schepen zand is in de loop der jaren enorm afgenomen. De kant en klaar mortels in zakken en silo’s hebben veel van deze markt afgesnoept. 

Is dat erg? Laten we het de vooruitgang noemen. Eerlijk is eerlijk kant en klaar mortel is toch wel makkelijk en staat voor een constante samenstelling. 

Schipper van der Vlist voer vanaf de begin jaren 70 bijna wekelijks onafgebroken heen en weer naar de haven in Beverwijk. Eerst nog met klipper “de Hoop” en daarna de "Spes”. Beide schepen losten toen met mast en giek. In het filmpje in de bijlage zie je dat dit een zeer arbeidsintensief klusje was. https://youtu.be/ifTuKyCmTuI

Tegenwoordig lossen we de boot vanaf de wal. Zoon Joop voert vanaf 1997 met de “Wilhelmien” (beunschip van 450 ton) samen met zijn vrouw Elnet en steeds groter wordende gezin het zand aan. Zijn reisjes naar Beverwijk voelde altijd een beetje als thuis komen.

Maar we spreken nu in de verleden tijd. Joop heeft zijn boot verkocht, hij gaat op een pont werken nabij Gorinchem, dat wordt weer veel heen en weer varen, krijg in 1x het liedje van DRS P niet meer uit mijn hoofd.

Familie van der Vlist bedankt, we vinden het jammer, maar…. zand erover.

 

 

13 juli

Uitje

Meester Thijs vond dat we erg ons best hadden gedaan.

Toen mochten we wat doen.

Meester René had laatst heel boeiend geschreven over erfgoedpark De Hoop, over Eiken, en daar gingen we eten.

Maar eerst gingen we naar meneer Hans Weeren, die heeft een hele grote boot, en zijn rederij ligt naast een stokkenfabriek, nou die is stokoud, en daar was een meneer die vertelde dat Uitgeest de industrie heeft uitgevonden. Het weer was goed omdat een vriend van Hans, ene Theo, wel 2 uur voor ons gebeden in de kerk, lief hé. 

Toen gingen we varen, kapitein Hans had allemaal groene flesjes met rode sterren nou die maakte snel vrienden. We gingen een uurtje varen en Hans had hele grote boxen. Nou daar moest Rene allemaal weer muziek over draaien alleen maar kleine stukjes en allemaal oude muziek, ik vond het stom. 

Toen gingen we eten bij De Hoop. Daar hadden ze ook van dat spul uit groene flesjes. Nou toen we ons buikjes vol hadden kwam Hans ons in het donker weer ophalen. Gelukkig mocht Rene niet meer aan de muziek en toen hoorde we hele en vooral nieuwe liedjes. Toen gingen er ook mensen dansen op de boot, best stom. Toen waren we weer thuis en ik had hele zere voetjes.

Nou het was best leuk hoor.

Leuke is dat je dit alles “nu” kunt doen

https://www.rederijuitgeest.nl/

Bedankt meester Thijs.

 

5 juli

La Passe

“La wat?” Lezers uit de regio weten dat dit over dansschool #LaPasse gaat. Een begrip in onze regio van Simone en Sylvo.

Sylvo ken ik vanaf de Juliana school. Ineens was daar, begin jaren 70, een jongetje uit Amstelveen. Dat klikte, spelen met kleine soldaatjes, tussen de middag broodje eten, experimenteren met de scheikunde doos en de muziek deed zijn intrede. Samen naar de mavo en dansles bij Dick Heemskerk, niet mijn ding maar die van Sylvo wel weten we inmiddels. Met Simone (geeft meer dan 40 jaar dansles) bouwde ze aan hun eigen dansschool aan de Kingsford Smitstraat, ieder jaar werd het mooier. 

Sylvo en ik zijn al bijna 50 jaar met muziek bezig. Sylvo als 1e helemaal digitaal, via zijn fantastische Klipsch- en ik via mijn Bose boxen en allebei zorgden we dat de mensen in beweging kwamen op de dansvloer, Sylvo met stijldans en ik vooral met Disco.

Het La passe verhaal, op hun vaste locatie, stopt per 1 juli. Helaas geen spetterend afscheid door covid, maar soms moet je het verstand laten zegevieren. De zoveelste bekende dansschool die stopt. Bolhoven, Dick Heemskerk en André Bakker allemaal gestopt en plaats gemaakt voor woningbouw. Die dansleraren hebben een goede neus voor bouwlocaties.

Gelukkig hebben we de muziek nog, waar zijn de disco’s eigenlijk gebleven?