blogs | juni

Rene Lust

29 juni

Magische 2 euro grens

Het was even spannend wie zou als eerste door de 2 euro grens gaan?

De benzine prijs of de m1 prijs van een 2 bij 3 (1 van de meest gebruikte houtmaten, 47x75 bruto).

De winnaar is de 2 bij 3 geworden en als je het dan doet doe het dan goed want de prijs is per 1 juli al dik voorbij de €2,- geschoten (ex btw). Dan te bedenken dat dit nog niet zolang geleden nog onder de €1,- zat. 

De wereld van hout- en plaat materialen staat op zijn kop, zelfs zo gek dat een osb plaat tegenwoordig meer kost dan een plaat underlayment. 

Maar niet alleen de prijs, ook de beschikbaarheid is een steeds groter probleem aan het worden. Hamstergedrag zien we weer ontstaan. Logisch men wil zekerheid en de steeds stijgende prijzen voor zijn. Wij proberen zolang mogelijk onze vaste relaties van producten te voorzien en hoe verleidelijk dan ook we werken niet mee aan het leveren van volle pakken. Bestel voor je klus en hopelijk kunnen we daardoor blijven voorzien in de materialen voor je lopende klussen.

En de prijzen! Prijs vastheid kunnen we al helemaal niet meer geven. We leven van dag tot dag. 

Het is dan wel een geruststellende gedachte dat je voor onder de 2 euro per liter naar je klus kunt rijden, nog wel, want de benzine prijs stijgt sneller als ik typ.

 

22 juni

Fabel mier en leeuw (ingekort)

Een mier kwam elke dag te vroeg op het werk en begon onmiddellijk te werken. Ze was productief en zeer tevreden.

Haar baas, een leeuw, was verbaasd dat de mier zonder toezicht werkte. Hij dacht: als ze zo veel presteert zonder toezicht, hoeveel presteert ze dan met toezicht?

Hij nam een kakkerlak aan die veel ervaring had als leidinggevende met dito rapporten.

De kakkerlak liet een prikklok plaatsen om de mier te controleren en nam een secretaresse om rapporten te typen. 

De leeuw was zeer tevreden over de rapporten.

De mier, recent nog productief en stralend, werd wanhopig van alle papierwerk en tijdrovende vergaderingen.

Met de komst van de krekel, die verantwoordelijk werd over de werkplaats, was er weer een assistente nodig voor zijn papier werk.

De mier werd steeds bozer.

De krekel overtuigde de baas dat een studie naar de werksfeer noodzakelijk werd.

De leeuw, gevoed door alle rapporten, stelde vast dat de afdeling waar de mier werkte niet meer zo productief was. Hij vroeg de uil om een audit te doen en rapport op te stellen.

De uil liep maanden rond en stelde een dik rapport op, conclusie: er is veel te veel personeel.

Wie werd ontslagen?

De mier, tekort aan motivatie en had een houding die tot conflicten leidde.

Wees zuinig op je mieren! “Hands on”

15 juni

Eiken 3

Eiken laat me maar niet los. Vooral toen ik hoorde dat Eiken balken niet zomaar aan iedereen worden verkocht vanuit de zagerijen. Eiken wordt gekapt in veel delen van Europa, ook Nederland, maar vooral in Frankrijk. 

Ik heb eerder aangegeven dat Eiken, voordat het verwerkt kan worden, wel een paar jaar tijd nodig heeft aan wateren en drogen. Daar zit nu een dingetje. De eigenaar van de balken heeft deze soms 3 jaar op zijn terrein liggen en raakt er toch gehecht aan. Hij zal ze daarom ook niet aan iedere voorbijganger verkopen.

Nu zijn er agentschappen in Europa die een band opbouwen met de verkopers van het Eiken. Dus dat houd in jezelf inburgeren in een gemeenschap, meedoen aan dorpsfeesten, uren tafelen en vooral wijnen met de eigenaren van het Eiken, kortom ze moeten je het gaan gunnen. 

Wat een mooie baan lijkt me dat… probleempje je moet wel Frans spreken… niet mijn ding. Aardig weetje is nog dat de robuuste balken die wij gebruiken in de bouw eigenlijk een afval producten zijn, niet goed genoeg om vaten van te maken.

Bedenk me in 1x dat door alle schaarste in de markt, wij ons ook steeds meer gaan hechten aan ons hout en plaat. Dus zit niets anders op dan een band met ons op te bouwen, doe mij maar wit uit een Eiken vat.

Proost!


Sentir que nous construisons déjà un lien

 

8 juni

Eiken 2, eikenaardig

In de blog over de Hoop in Uitgeest gaven we aan hoe belangrijk het is om Eiken te wateren en te drogen. Ruud Rozemeijer kwam wel met een heel pijnlijk voorbeeld van wat er fout kan gaan met Eiken.

We hebben het hier over “the Crooked spire” van de Saint Mary and all saint kerk in Chesterfield. Deze torenspits (1362) draait 45 graden en staat ongeveer 2.9 m1 uit het lood.

  

Allerlei sterke verhalen doen de rondte maar laten wij het bij de feiten houden. De 70 m1 hoge constructie heeft een eiken frame en is bekleed met visgraatplaten van lood (ca 50 ton). De bovenkant van de stenen toren en de basis van de eiken spits zijn niet aan elkaar bevestigd, de torenspits staat in evenwicht (nog wel) maar dus los van de onderkant. 

De toren is gebouwd met weinig ervaren vakmensen omdat deze domweg overleden waren aan de pest die toen heerste. Ook het tekort aan kruisverbanden ziet men als een probleem en het gebruik van groen hout (dus niet gewaterd en gedroogd). En dan het lood, overdag als de zon schijnt zet het lood aan de zuidkant sneller uit dan aan de noordkant wat dan weer zorgt voor een ongelijkmatige krimp en uitzetting. 

Ik vermoed dat ze in 1362 geen “Stephan” hadden, anno 2021 wel, Eiken balken nodig? Even Stephan “Eiken” Renkema bellen. 

Mooi spul dat hout!