blogs | juni

Rene Lust

15 juni

Eiken 3

Eiken laat me maar niet los. Vooral toen ik hoorde dat Eiken balken niet zomaar aan iedereen worden verkocht vanuit de zagerijen. Eiken wordt gekapt in veel delen van Europa, ook Nederland, maar vooral in Frankrijk. 

Ik heb eerder aangegeven dat Eiken, voordat het verwerkt kan worden, wel een paar jaar tijd nodig heeft aan wateren en drogen. Daar zit nu een dingetje. De eigenaar van de balken heeft deze soms 3 jaar op zijn terrein liggen en raakt er toch gehecht aan. Hij zal ze daarom ook niet aan iedere voorbijganger verkopen.

Nu zijn er agentschappen in Europa die een band opbouwen met de verkopers van het Eiken. Dus dat houd in jezelf inburgeren in een gemeenschap, meedoen aan dorpsfeesten, uren tafelen en vooral wijnen met de eigenaren van het Eiken, kortom ze moeten je het gaan gunnen. 

Wat een mooie baan lijkt me dat… probleempje je moet wel Frans spreken… niet mijn ding. Aardig weetje is nog dat de robuuste balken die wij gebruiken in de bouw eigenlijk een afval producten zijn, niet goed genoeg om vaten van te maken.

Bedenk me in 1x dat door alle schaarste in de markt, wij ons ook steeds meer gaan hechten aan ons hout en plaat. Dus zit niets anders op dan een band met ons op te bouwen, doe mij maar wit uit een Eiken vat.

Proost!


Sentir que nous construisons déjà un lien

 

8 juni

Eiken 2, eikenaardig

In de blog over de Hoop in Uitgeest gaven we aan hoe belangrijk het is om Eiken te wateren en te drogen. Ruud Rozemeijer kwam wel met een heel pijnlijk voorbeeld van wat er fout kan gaan met Eiken.

We hebben het hier over “the Crooked spire” van de Saint Mary and all saint kerk in Chesterfield. Deze torenspits (1362) draait 45 graden en staat ongeveer 2.9 m1 uit het lood.

  

Allerlei sterke verhalen doen de rondte maar laten wij het bij de feiten houden. De 70 m1 hoge constructie heeft een eiken frame en is bekleed met visgraatplaten van lood (ca 50 ton). De bovenkant van de stenen toren en de basis van de eiken spits zijn niet aan elkaar bevestigd, de torenspits staat in evenwicht (nog wel) maar dus los van de onderkant. 

De toren is gebouwd met weinig ervaren vakmensen omdat deze domweg overleden waren aan de pest die toen heerste. Ook het tekort aan kruisverbanden ziet men als een probleem en het gebruik van groen hout (dus niet gewaterd en gedroogd). En dan het lood, overdag als de zon schijnt zet het lood aan de zuidkant sneller uit dan aan de noordkant wat dan weer zorgt voor een ongelijkmatige krimp en uitzetting. 

Ik vermoed dat ze in 1362 geen “Stephan” hadden, anno 2021 wel, Eiken balken nodig? Even Stephan “Eiken” Renkema bellen. 

Mooi spul dat hout!