blogs | mei

Rene Lust

25 mei

De Hoop 

In Uitgeest wordt de laatste hand gelegd aan historisch Erfgoedpark de Hoop.

Op deze plek heeft Cornelis Cornelisz(oon) in 1594 de houtzaagmolen uitgevonden. Een uitvinding waarmee het houtzagen niet alleen makkelijker en sneller ging, maar waardoor ook de productiviteit groter werd wat goed uitkwam voor de bloei in de Gouden eeuw. 

Nog heel even en je kunt terecht op de glamping, vakantie woning of bed & breakfast van de Hoop. Er is genoeg vertier in de directe omgeving, maar wat mij betreft hoef je het park helemaal niet af. Dit park is al een bezienswaardigheid op zich en ademt hout. 

Het meest in het oog springt toch wel de eikenhouten constructie waar collega Stephan Renkema internationaal voor moest opereren om de balken te verkrijgen. Dit eiken wordt eerst ca 2 jaar op stam gewaterd en daarna op balk ca 1 jaar gedroogd waardoor het minder werkt, krimpt en scheurt dan vers gezaagd eiken. 

Ik heb het al eerder geroepen “Hout is Goud”, maar door beschikbaarheid en stijgende prijzen begint dat steeds meer de waarheid te worden. De Hoop hoeft daar niet meer over in te zitten, ze zijn bijna klaar en ik weet zeker dat ze met alle voorzieningen een Gouden eeuw tegemoet gaan. 

Voor ons dreigt de beschikbaarheid van hout weer op niveau van voor 1594 te komen.

René Abrahamszoon

 

6 mei

Deur open

Dat was best wel weer even wennen want sinds 15 december waren onze shop schuifdeuren niet meer open geweest. Vanaf die datum mochten wij alleen voor business to business open blijven. Dus de ingang van onze drive in was de enige ingang voor onze zakelijke klanten. We hebben in deze blog eerder al eens beschreven dat we zelfs een tijdje een deurbeleid hadden met een portier. 

De winkels mogen vanaf 28 april weer open zonder afspraak dus dat geeft ons ook weer wat ruimte om iedereen te ontvangen. 

Regelmatig bezoeker Rob van Lieshout, hij werkt bij aannemersbedrijf Nieuwenhuizen, was de eerste die de ingang van de shop gebruikte.

  

  

Toch wel even een momentje en ook wel handig want veel mensen die via de drive in naar binnen kwamen hadden toch weer de neiging om via de shop uitgang naar buiten te gaan. Dus een veel gehoorde kreet was; “Meneer (of mevrouw) die deur is dicht”, waarna ze een omtrekkende beweging naar de drive out maakten. 

Zaterdag blijven we nog gesloten en op zaterdag gesloten blijven daar sta ik wel voor open.

Oh ja mogelijk een beetje een open deur maar mondkapjes en 1,5 meter blijven natuurlijk belangrijk. Helaas moeten we steeds meer mensen herinneren aan het opzetten van een mondkapje.

Iedereen een kapje op dus, kan je onbezorgd naar je volgende klus!