blogs | nov

Rene Lust

29 november 2021

Johan Cruyff en Ab Gerldermans

11 maart 2009 verscheen mijn verhaal over de gevel van lunchroom Noordeloos in de NVM Huizenhoog makelaars krant. In die tijd was de gevel nog mediterrane geel, nu anno 2021, heeft de gevel een lekkere opfrisbeurt gehad en is Noordeloos 'De twee broers' geworden. 

In het originele stuk besteedden we nog veel aandacht aan de techniek, maar wat mij het meeste aansprak was een verhaal wat mij ten oren kwam uit de tijd dat lunchroom van Etten nog in dit pand zat. 

Voor zover ik mij kan heugen was het pand toen nog niet geschilderd. We gaan terug naar ergens midden jaren 60. Wielerlegende Ab Geldermans start zijn sportzaak in Beverwijk en een jonge Johan Cruyff is een regelmatige bezoeker van deze zaak. Ik hoor u denken: "El Salvador, nummer 14”? Ja juist, de verlosser himself. Wat heeft die nu te zoeken in Beverwijk? 

Dat ging volgens mij om 4 redenen. Allereerst kenden Ab en Johan elkaar vanuit de sportwereld en dat klikte. Tijdens zijn bezoek moest er naast een sigaretje ook aan de inwendige mens worden gedacht. Dat “probleem” kon vlak om de hoek worden opgelost. Daarmee kwam rede twee op de proppen. Johan en Ab haalden de, als overheerlijk bekend staande broodjes, bij van Etten. Rede drie kan niet anders zijn dat de mooie muur, toen nog niet geschilderd, een enorme aantrekkingskracht had op de Nederlandse voetballer van de vorige eeuw (of zou ik dat een beetje hopen?).
Oh ja, ik zou het bijna vergeten, de vierde rede was de zeer aantrekkelijke bediening bij van Etten (heb ik uit betrouwbare bron.) 

Helaas verminderde het contact tussen Ab en Johan, maar wat in een goed vat zit verzuurt niet.
Want jaren later zat Ab bij een lezing van Johan achter in de zaal. Op enig moment kreeg Johan Ab, onze Beverwijkse sportman van de vorige eeuw (of doe ik nu iemand te kort), in de gaten en is toen de zaal in gelopen waar hij met tranen in zijn ogen deze echo uit het verleden omhelsde. Wat zal er als eerste door zijn hoofd geschoten zijn bij het zien van Ab? Ab zelf, de lekkere broodjes en/of de bediening of toch gewoon de muur? Natuurlijk dat laatste, geen twijfel mogelijk. 

Hoe ik dit allemaal weet, één van de twee was jaren lang mijn buurman met een mooie gele trui/muur.

 

15 november 2021

Pisnis

De leukste verhalen van www.muren.info zijn maar weer eens afgestoft.

Deze muur staat in een hoek van de toegangspoort tot de voormalig bioscoop Luxor in Beverwijk. 

De hoek is aan het zicht van de openbare weg onttrokken en juist dat maakt het de ideale plek om een volle blaas te legen. De muur was vroeger gewoon recht, maar de eigenaar heeft door metselaar Sander van Kaam onder aan de muur een schuine constructie laten maken om het “wild plassen” tegen te gaan. De achterliggende gedachte was dat als men tegen de muur zou plassen de urine via de schuine muur op de schoenen van de plasser terecht zou komen. Aardig bedacht. Overigens denk ik, gelet op de geur, dat het niet werkt.

De bestrating sloot niet helemaal aan op de muur, dus werd er een strookje vol gegoten met specie. Een dag later was de opdrachtgever erg trots op het eindresultaat. Alleen ontdekte hij dat iemand het nodig had gevonden om in de verse specie zijn initialen achter te laten. De opdrachtgever vond het zonde, maar legde zich erbij neer. Ook Sander was het natuurlijk roerend met hem eens, dit deed afbreuk aan zijn werk.

Wie had de moed gehad om de initialen S.v.K. in de specie achter te laten? Iets in mij zegt dat de opdrachtgever nooit naar de naam van de metselaar heeft gevraagd, want de initialen S.v.K. komen mij wel erg bekend voor, maar… ik zeg niets. 

 

8 november 2021

H. Worst

WORSIE?

Collega’s Ruud en Harold van Beverwijk zijn (zoals ieder jaar) weer helemaal los aan het gaan want ze zijn er weer, de rookworsten. Voor iedere balieklant (ze vergeten zeker de chauffeurs niet) is er geen ontkomen aan, “Worsie”? Bij een positief antwoord van onze bezoekers is steevast de volgende vraag: “sauschhhie, erbij?”

De saus zorgt net zoals ieder ander jaar voor die extra smaak sensatie (heb ik van horen zeggen, want de worsten zijn nu eenmaal voor de klanten) en de ping van de magnetron (vanaf 7 uur….) vertelt ons na 30 seconden dat de worsten op de perfecte temperatuur voor consumptie zijn.

In rap tempo gaat de voorraad worsten er doorheen van Piet t/m Ed en van Michael t/m Ben, allemaal gaan ze met een worst in de hand de deur uit. Nu is zo dat beelden meer spreken dan woorden dus hebben we één van de worsteneters bereid gevonden om op de foto te gaan. 

2x raden wat de voornaam van ons model met worst is? 

(Overigens komt dit model ook na zijn werkende leven nog altijd over de vloer, maar dan voor zijn thuisklussen. Wij zijn trots op deze trouwe bezoekers.)

p.s. gaat erg snel met de voorraad worsten maar niet getreurd dan hebben we nog altijd een vers gemalen bakkie bonen, maakt wel wat herrie dat malen maar dan heb je ook wat.

“Koffie”?

“Wat zeggie”? “Dat malen maakt nogal herrie.”

“Of je worst Lust”?

 

1 november 2021

Henk Mulder

Bijna 20 jaar terug gaf Henk Mulder bij ons 2 zeer succesvolle lezingen over geveluitslag. Henk ondersteunde zijn betoog met foto’s van soms schrijnende situaties. De foto’s openden bij velen de ogen en riepen alom herkenning op. Maar zeker zijn heldere (humoristische) manier van presenteren droegen bij aan het succes. Uit zijn mond, met Zwolse tongval, klonken woorden als lipinskigetal, schmidthamer en hallergetal als bouwpoëzie. 

Het mooie van Henk was dat hij werkte voor een bedrijf dat middelen verkocht om geveluitslag te verwijderen, maar op deze avonden vertelde hij juist hoe je geveluitslag kunt voorkomen. Dat was een briljante zet want had men een probleem met geveluitslag dan wist men Henk te vinden met zijn chemische achtergrond. 

Na deze twee avonden vroeg Henk Mulder mij om een stukje te schrijven. “Ik?” “Ja gewoon doen René”. En voor ik het wist stond mijn bijdrage in het Gevel journaal waarmee de basis voor mijn stukjes in de makelaarskrant en vervolgens het muren boekje en nu deze blogs was gelegd. 

Jaarlijks hadden we nog contact en het was altijd weer een genoegen om hem op de vestiging te ontvangen met zijn motiverende en inspirerende muren verhalen. Het zal je dus niet verbazen dat hij het voorwoord in mijn boekje schreef.

Maar we spreken in de verleden tijd. Het blijkt dat we soms langer dan 1 jaar geen contact hadden want Henk Mulder is in april 2020 aan de gevolgen van corona overleden. Dat was wel even schrikken. 

Henk deed vaak de uitspraak: “Op de tekentafel regent het nooit, maar in de praktijk regent het problemen." Waarmee hij doelde op fouten in bouwdetails. Ik weet zeker dat de bouwkundige die hij tegen kwam anders over details zijn gaan nadenken (iets meer overstek) en daardoor toekomstig geveluitslag is voorkomen. Geveluitslag blijft er nog wel even en voor de nieuwe generatie deskundigen is er nog veel werk aan de winkel op de aarde. Ik weet zeker dat ze in de hemel nu geen last van geveluitslag zullen hebben.

Henk bedankt.

Binnenkort toch maar eens wat oude muren verhalen afstoffen (inkorten) en in de blog plaatsten.

Lees ze hier.