Gevelstenen

Overal om je heen zie je gevelstenen in verschillende kleuren, formaten en met verschillend metselwerk. Gevelstenen zorgen voor karakter en zijn super sterk. We vertellen je hier iets meer over gevelstenen.

Hoe wordt een gevelsteen gemaakt?

Gevelstenen worden gemaakt van klei. Deze klei komt uit rivieren of wordt elders uit de grond gehaald. De klei wordt opgeslagen bij de fabrieken. De fabriek gaat met deze klei aan de slag. Zij hebben hier elk hun eigen recept voor. Dit recept bestaat uit een mix van klei en zand. De juiste substantie wordt in een vorm gegoten, gedroogd in een droogtunnel en soms nog buiten op een overkapte droogplaats. Het drogen in een droogtunnel duurt 1 tot 3 dagen en het drogen onder een afdak duurt 1 tot 3 weken. Na het drogen gaan de stenen een 1200 graden hete oven in. De stenen worden gelijkmatig en langzaam verhit. Gebeurt dit niet dan barsten de stenen. Lang geleden werden bakstenen al als bouwmaterialen gebruikt. Tegenwoordig is de baksteen nog steeds een populair product in de bouwwereld. Gevelstenen zijn duurzaam, sterk en in vele soorten verkrijgbaar.

Waarom Bouwcenter Filippo?

  • Keuze uit een assortiment van bijna 2000 soorten gevelstenen
  • Deskundige adviseurs 
  • Levering op de plek waar jij wilt
  • Meer nodig dan alleen gevelstenen? Je vindt alles onder één dak

Hoe kies je jouw gevelsteen?

Bekijk de kleur, textuur, structuur en afmeting. Afmetingen hebben zelfs allemaal een eigen naam. Zo komt het ‘juffertje’ en ‘waal’ je misschien wel bekend voor.

Renovatie

Bij een aanbouw of renovatie zoek je natuurlijk de gevelsteen die zo veel mogelijk op de bestaande steen lijkt. De huidige gevelsteen hebben al wel wat wind, regen en stof over zich heen gekregen. Het kan zijn dat de stenen hierdoor van kleur zijn veranderd. Om de oorspronkelijke kleur van de steen te achterhalen, breek je de huidige baksteen doormidden. De kleur van de binnenkant gebruik je om een nieuwe gevelsteen te zoeken. Als je nieuwe stenen in de muur verwerkt zijn, kan het zijn dat je kleurverschil ziet. Dit kan in de komende jaren wegtrekken. 

Bij renoveren is ook de voeg erg belangrijk. Gebruik hiervoor de juiste kleur of laat al het voegwerk opnieuw doen. Zo ontstaat er een mooi nieuw geheel.

De voordelen van gevelstenen op een rijtje:
  • Duurzaam: gevelstenen zijn een natuurproducten en hebben een erg lange levensduur
  • Verwerking: bakstenen zijn hanteerbaar waardoor het voor vele bouwwerken geschikt is
  • Stabiliteit: een gevelsteen is stabiel, deze krimpt niet of zet niet uit
  • Isolatie: door de dichtheid van een baksteen laat deze weinig geluid door
  • Brandwering: een gevelsteen is onbrandbaar. Dit wil niet zeggen dat je huis overeind blijft met een grote brand, want door de hitte is het natuurlijk mogelijk dat de muren omvallen.
Metselen

Door te metselen creëer je een ‘Hollands karakter’. De voegen zorgen voor een lijnenspel en de kleur bepaald het karakter. Een grijze voeg houdt het meestal rustig. Door een opvallende voeg te kiezen, in bijvoorbeeld een kleur, benadruk je het metselwerk extra. Zelfs de manier van voegen is een keuze. Je hebt verschillende soorten voegen: knipvoeg, holle voeg, schaduwvoeg, platbol gladde voeg, bol geklopte voeg, terughoudende voeg, geknipte voeg, platbol geborstelde, gekamde- of verdiepte voeg. 

Verbanden

Metselen in halfsteens verband is het meest gebruikelijk, maar er is zoveel meer mogelijk. Eigenlijk kan je het helemaal zelf bedenken. Door zowel strekken als koppen te plaatsen krijg je veel variatie. Door met verschillende maten stenen te werken ontstaan er diverse patronen.

 
Assortiment

Bouwcenter Filippo heeft bijna 2000 soorten stenen. Van handvorm, vormbak, wassertrich tot nostalgie. Laat je in een van onze showrooms inspireren door kleuren, maten, texturen en innovaties.