DUURZAAM BIJ BOUWCENTER

 

Als vakman in de bouw weet je hoe belangrijk het onderwerp duurzaamheid is. We kunnen ons ook voorstellen dat je er inmiddels zoveel over hebt gelezen en gehoord dat je niet staat te springen om nog meer goedbedoelde informatie.

Maar een viertal praktische tips is misschien wel handig, toch?

Aangezien het tuinseizoen is aangebroken en de kans groot is dat je veel met hout werkt, beperken we ons op deze plek tot praktische tips die te maken hebben met verantwoord hout.

Kiezen voor verantwoord hout: vier tips

 

Tip 1: Let op het PEFC- of FSC-keurmerk

De voordelen van hout als materiaal om mee te werken, zijn duidelijk. Als vakman van deze tijd weet je ook dat we het aan ons stand verplicht zijn om te kiezen voor hout uit duurzaam beheerde bossen, voorzien van het PEFC- of FSC-keurmerk. Dan weet je zeker dat het hout op een verantwoorde wijze gewonnen is, uit duurzaam beheerde bossen.

Tip 2: De juiste houtsoort

Niet elke houtsoort is geschikt voor buiten. Een geschikte houtsoort voor projecten in de tuin is bijvoorbeeld het Europese douglas-hout. Dat is niet alleen duurzaam en sterk hout, maar ook goed te betalen. Met bovendien een ongekende uitstraling. Ideaal voor erfscheidingen en veranda’s.

Tip 3: Europees hardhout

Voor objecten in de tuin heb je hout nodig dat goed tegen vocht kan. Dus geen zacht naaldhout, zoals vuren en grenen, maar hardhout. Natuurlijk kan hout uit de tropen het beste tegen vocht, maar het kappen van tropisch hardhout leidt tot bekende problemen. Gelukkig heeft Europa ook genoeg harde houtsoorten te bieden, die bovendien op een verantwoorde wijze zijn gewonnen. Zoals douglas-hout en Red kapur.

Tip 4: Levensduur verlengen

Je bewijst de klant natuurlijk een grote dienst door te zorgen dat die veranda, schutting of vlonder zo lang mogelijk meegaat, in de best mogelijke staat. Hout impregneren ligt dan voor de hand. Let dan wel op KOMO-keurmerk, zodat je zeker weet dat het hout op een verantwoorde manier is behandeld. En om bodemverontreiniging te voorkomen, kun je ervoor kiezen palen van geïmpregneerd hout niet in de grond te plaatsen, maar op betonnen voeten. 

Bouwcenter zorgt voor de volgende generatie

Bouwcenter streeft naar duurzame artikelen voorzien van een PEFC-/FSC-certificaat. Ben je benieuwd naar het grotere duurzaamheidsverhaal van Bouwcenter? Wil je weten wat wij voor doen als het gaat om zaken als duurzame bouwmaterialen, certificering, groene stroom, transport en goede doelen? Hier lees je hoe wij zorgen voor de volgende generatie.