Houtsoorten

 

HOUTSOORTEN BIJ BOUWCENTER

 

Red Kapur: duurzaam en stabiel hardhout

Van tuinhout kun je alles maken, van schuttingen en veranda’s tot vlonders en tuinhuisjes. Maar uiteraard is niet elke houtsoort geschikt voor buiten. Bovendien heeft elk type project weer zijn ideale houtsoort. We helpen je op deze plaats om door de bomen het bos weer te zien.  

Hardhout voor buiten

Hout in de tuin moet goed tegen vocht kunnen. Zachte naaldhoutsoorten als vuren en grenen zijn daarvoor niet geschikt. Tropisch hardhout is wel geschikt, maar not done, en zo kom je uit bij de harde houtsoorten die Europa te bieden heeft – van eiken en robinia tot kastanje en douglas -, een Aziatische houtsoort als bankirai, of Red Cedar hout (WRC) uit Noord-Amerika.

Accoya en bamboe: verantwoorde keuzes

En wat dacht je van Accoya-hout (dennen), dat de eigenschappen heeft van tropisch hardhout en op die manier bijdraagt aan duurzaam bouwen. Over duurzaam gesproken: een buitengewoon verantwoorde keuze is bamboe. Deze houtsoort leent zich perfect voor onder andere schuttingen, vlonderplanken en balken.

Red Kapur: de ideale houtsoort voor een terras

Voor het juiste hout om in de tuin een terras aan te leggen, kom je uit bij Red Kapur. Als duurzaam en stabiel hardhout is deze houtsoort ideaal voor een terras. Kenmerkend voor Red Kapur is een licht tot donker-roodbruine kleur, die na verloop van tijd mooi egaal vergrijsd. Vanuit onze ambitie om duurzaam bosbeheer te bevorderen, kopen wij Red Kapur gecertificeerd in.

Ter voorbereiding…

Twee belangrijke aandachtspunten wanneer je Red Kapur gaat bewerken, in voorbereiding op het aanleggen van een terras: wij adviseren om voor te boren. Bovendien is het noodzakelijk om rvs-bevestigingsmaterialen te gebruiken. En dan nog een tip: als vlonderplank is Red kapur bij jouw Bouwcenter-vestiging nu ook verkrijgbaar in een gladde uitvoering (27 x 190 mm).

En niet te vergeten…

Hout is en blijft een natuurproduct. Door weersomstandigheden kan het materiaal krimpen of juist uitzetten, ook nadat je het hout hebt gemonteerd of gelegd. Houd hier altijd rekening mee bij het verwerken. Hoe je hout afwerkt, bepaalt ook voor een belangrijk deel hoe het eruitziet. Zet je een houten vloer in de lak, olie of was? Wil je geïmpregneerd of thermisch gemodificeerd hout? Transparant of dekkend? Moet het UV-werend of waterafstotend zijn? Allemaal vragen die van invloed zijn op hoe het houtwerk er uiteindelijk uit komt te zien.