Overkapping

 

OVERKAPPING BIJ BOUWCENTER

 

Veranda bouwen met douglas-hout

Het buitenleven trekt altijd aan. Voor mensen die in de tuin ruimte over hebben, zijn er mogelijkheden genoeg om het comfort en buitenplezier te vergroten. Van veranda’s en terrasoverkappingen tot tuinhuisjes en blokhutten. En praktische zielen die plek hebben naast of voor hun huis, dromen natuurlijk van een carport. 

Met douglas-hout zorg je ervoor dat zo’n toevoeging in de tuin of bij het huis ook echt een aanwinst is. We wonen tenslotte in Nederland, met alle bekende weersomstandigheden…

Waarom kiezen voor douglas-hout?

Douglas-hout is bij dit soort houtprojecten populair vanwege de warme uitstraling, de hoge duurzaamheidsklasse (3-4) en de lange levensduur. Om die redenen staat deze houtsoort garant voor jarenlang tuinplezier, zodat de overkapping of het buitenverblijf ook echt een welkome aanvulling in de tuin is.

Nog iets om rekening mee te houden?

Jazeker. Om de levensduur van het bouwwerk te verlengen, is het belangrijk om douglas-hout ‘boven het maaiveld’ te monteren. Op die manier kan het hout altijd weer droogwaaien, wat je kunt bevorderen met een betonpoer, die je uiteraard ook in jouw Bouwcenter-vestiging kunt aanschaffen. 

Kun je al echt beginnen?

Als vakman hoeven we jou niets te vertellen over het bouwen van een veranda of buitenverblijf. En ook niet over de factoren waarmee je te maken krijgt, zoals ondergrond, natuurlijke elementen en de geldende wet- en regelgeving. Voor jou normaal gesproken vanzelfsprekend, maar grote kans dat de klant niet bij alles heeft stilgestaan. Hieronder drie belangrijke bespreekpunten voordat je begint met bouwen.

1. De reden van de veranda

Wat een geluk dat die klant jou heeft ingeschakeld. Jij stelt de juiste vragen voordat je start met de klus zelf. Vragen als: waar dient de veranda voor? Gaat het puur om de schaduw of extra leefruimte, of heeft het andere functie? Bijvoorbeeld om planten in de winter te beschermen? En wil de klant genieten van de zomeravondzon, of overdag baden in het volle licht? 

2. Wat erbij komt kijken

Ook belangrijk: wat kom je onder de grond tegen? Kan de ondergrond het gewicht wel aan? Zitten er leidingen in de weg? Die informatie over het fundament is niet alleen belangrijk voor de klant, maar ook voor jou, om onaangename verrassingen voor te zijn. En dan zijn er nog onderwerpen als beglazing, isolatie en ventilatie. Dat de klant zich wel even realiseert dat een veranda of buitenverblijf neerzetten een project is om serieus te nemen. En dan hebben we het nog niet over de regels gehad...

3. Gedoe voorkomen

Als jij druk bezig bent met bouwen, heb je geen zin in zeurende buren of ambtenaren. Om gedoe voor of tijdens het bouwen van een veranda te voorkomen, moet de klant zich aan een set van regels houden. Zoals het melden van de bouw bij de gemeente, aangezien een veranda wordt beschouwd als uitbreiding. Maar is ‘melden’ genoeg? Misschien is wel een vergunning nodig; dat hangt af van eigenschappen zoals de hoogte en oppervlakte van het object en de afstand tot de perceelgrens. Kortom, bezint eer ge begint…

En natuurlijk valt of staat een goede veranda met de juiste spullen. In jouw Bouwcenter-vestiging vind je alles wat daarvoor nodig is!