Laminaat: de voor- en nadelen op een rij

Ben je op zoek naar een vloer die niet van echt hout te onderscheiden is? Eén die onderhoudsvriendelijk is en zacht voor je portemonnee? Dan kan het zijn dat je denkt aan laminaat. Een laminaat vloer heeft voordelen, maar kent natuurlijk ook zijn nadelen. We sommen de voor- en nadelen graag voor je op, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. To laminate or not to laminate?

Uiterlijk van laminaat

Goede laminaat vloeren zijn niet van echt houten vloeren te onderscheiden. Toch verschillen beiden vloeren van elkaar. Zo is een houten vloer, zoals de naam al zegt, van hout gemaakt. Een laminaatvloer heeft een harde kunststof bovenlaag waarop een houtdesign is geprint. De basis bestaat veelal uit een onderzijde van geperste houtvezels (mdf). In feite betekent laminaat eigenlijk meerdere lagen op elkaar. Dit houdt in dat laminaat andere eigenschappen heeft dan de natuurlijke variant. 

Laminaatvloeren zijn gebruiksvriendelijk

Een dame op naaldhakken is een crime voor houten vloeren. De consequentie? Diepe butsen en krassen. En dat betekent dat de vloer opnieuw behandeld moet worden. Veel werk dus. Bij een laminaatvloer is dat een ander verhaal. Laminaat is over het algemeen zeer slijt- en krasvast, dankzij de ijzersterke toplaag. Het nadeel, in tegenstelling tot houten vloeren, is dat laminaat bij beschadiging niet meer te repareren is. Daarnaast is een laminaatvloer wel makkelijk te reinigen. Geen zorgen wanneer er een glas cola omvalt. Doekje eroverheen en klaar. Zorg er wel altijd voor dat je direct opruimt bij een ongelukje, vooral met vloeistof. Doe je dit niet, dan trekt het in je planken en ontstaan er bobbels. Niet mooi!

Prijs-kwaliteit verhouding

Een belangrijke reden waarom laminaat zo populair is, is de goede prijs-kwaliteitsverhouding. Een laminaatvloer kost beduidend minder dan bijvoorbeeld een parketvloer. Maar ook binnen laminaat zie je veel prijsverschillen, afhankelijk van gebruiksklasse. De meest gangbare klasse zijn 23/31, 32 en 33, waarvan de hoogste klasse de grootste slijtvastheid heeft. Klasse 23/31 wordt geadviseerd voor normaal gebruik in een gemiddeld huishouden en klasse 33 in ruimtes waar constant veel verkeer is zoals in winkelcentra of kantoorpanden. 

Let bij het kopen van laminaat goed op de gebruiksintensiteit van een ruimte

Geluidshinder

Woon jij op een flat, heb je onderburen en denk je aan het leggen van laminaat in jouw woonkamer? Denk er dan vooral aan om een ondervloer te leggen. Je wilt je onderburen namelijk niet opzadelen met hinderlijke loopgeluiden. De overlast wordt veroorzaakt doordat de laminaat vloer zwevend wordt gelegd, dus niet vastgelijmd. De ruimte tussen de ondergrond en de vloer zorgt voor geluidshinder. Een juiste ondervloer verhelpt dit probleem. En, ook wel fijn, een ondervloer isoleert jouw woning beter en is beschermd de vloer tegen optrekkend vocht. Langer genieten van je vloer, wel zo fijn. 

Laminaat bij Bouwcenter

Heb je jouw keuze gemaakt? Je wilt laminaat leggen, bijvoorbeeld in een kinderkamer of je gehele huis? En ben je op zoek naar geschikt laminaat en ondervloer? Dan ben je bij Bouwcenter aan het juiste adres. Bouwcenter biedt een breed assortiment laminaatvloeren, in diverse kleuren, diktes, lengtes, patronen en klassen. Daarnaast biedt Bouwcenter aanverwante artikelen, waarmee je jouw laminaatvloer in een handomdraai legt. Bezoek snel één van onze showrooms en laat je inspireren. We staan altijd voor je klaar. Bouwcenter, weet hoe ’t werkt.

Terug naar inspiratieblogs

Contact

Neem direct contact op met een Bouwcenter-vestiging voor meer informatie.

neem contact op