de 6 verschillen tussen laminaat en pvc

Wil jij een prachtige authentieke houtlook op de vloer? Dan kun je kiezen uit veel soorten vloeren, bijvoorbeeld voor laminaat of pvc. Zowel pvc als laminaat heeft dezelfde luxe uitstraling en is verkrijgbaar in veel verschillende dessin. Hoe kies je dan voor één van de twee? Wij leggen je graag het verschil uit tussen laminaat en pvc. 

Niet van echt te onderscheiden

Als je op zoek bent naar een goed alternatief voor houten planken, dan kom je al snel uit bij laminaat- of pvc-vloeren. Beiden makkelijk in onderhoud en praktisch niet van echt te onderscheiden. Toch verschillen deze vloeren van elkaar. Een pvc-vloer is namelijk gemaakt van kunststof en laminaat van een hdf-laag, gedroogde en in elkaar geperste houtvezels. Hierdoor hebben beide vloeren product specifieke eigenschappen. 

Onderhoudsvriendelijk en hygiënisch

Zowel pvc-vloeren als laminaat zijn gemakkelijk in onderhoud. Je hoeft je geen zorgen te maken als er een glas cola over de vloer valt. Sterker, zowel pvc als laminaat reinig je in een handomdraai met stofzuiger en dweil. Toch is er een verschil. PVC is bijzonder vochtbestendig en niet poreus. Laminaat is dit in principe ook, alleen zijn de naden niet bestand tegen vloeistoffen. Bij te veel water kan een laminaatvloer gaan bobbelen. Het is dus verstandig om een laminaatvloer direct te drogen als er vloeistof op komt. Daarnaast zijn beide vloeren hygiënisch, een pvc-vloer in het bijzonder vanwege zijn antibacteriële behandeling.

Contactgeluidenreductie

PVC-vloeren zijn verkrijgbaar in twee varianten: een klikvariant en een plakvloer. In het laatste geval verlijm je de vloer direct op de ondergrond, waardoor er weinig akoestiek is. Fijn voor jou en je eventuele onderburen. Kies je voor een klikbare pvc-vloer, dan moet je, net als bij een laminaat vloer, gebruik maken van een ondervloer om geluid te reduceren. Een klikbare pvc-vloer wordt dan ook praktisch hetzelfde gelegd als een laminaatvloer. 

Vloerverwarming

Wil je geen koude voeten? Dan is vloerverwarming een goede optie. Een pvc-vloer is eenvoudig te combineren met vloerverwarming en heeft een goede warmtegeleiding. Sterker, de vloerverwarming is zelfs als hoofdverwarming te gebruiken, zonder nadelige gevolgen voor de vloer. Laminaat is minder geschikt in combinatie met vloerverwarming. Wil je deze combinatie toch? Dan is het raadzaam om een speciale ondervloer te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat jouw kamer minder snel opwarmt door de ondevloer. 

Ben je een koukleum? Kies dan voor een combinatie van pvc en vloerverwarming

Duurzaam

PVC-vloeren zijn ijzersterk en gaan jarenlang mee. Daarom wordt dit product ook veel gebruikt in kantines en projectstofferingen. Door een goede slijtlaag kunnen pvc-vloeren jarenlang mee, terwijl ze nauwelijks krassen of indrukken vertonen. Dit komt door een extra PU-beschermlaag dat de vloer beschermd tegen extreme invloeden van buitenaf. Ook laminaat is duurzaam, al is dit wel afhankelijk van de dikte van de toplaag en de aanwezigheid van een beschermlaag. 

Prijs

Over het algemeen kun je zeggen dat pvc-vloeren duurder zijn dan laminaatvloeren. Prijzen van laminaatvloeren variëren sterk, afhankelijk van kwaliteit, dikte en afwerking. Sterker, je hebt al een laminaatvloer voor €5,- per m2. Dit kan oplopen tot €50,- per m2. De prijzen van pvc-vloeren liggen ook sterk uit elkaar. Over het algemeen geldt dat plak pvc goedkoper is dan klik pvc-vloeren. 

Laminaat en pvc-vloeren bij Bouwcenter

Wil je een houtlook vloer? Wel de charmes van een houten vloer, niet de ongemakken? Dan is laminaat of een pvc-vloer een prachtig alternatief. Bouwcenter biedt een brede range laminaat en pvc-vloeren. Passend bij iedere woonsituatie en budget. Kom snel langs bij één van onze vestigingen en laat je inspireren. Onze adviseurs staan voor je klaar om, samen met jou, jouw droomvloer te kiezen. Een vloer waar je jarenlang plezier van hebt.

Terug naar inspiratieblogs

 

Contact

Neem direct contact op met een Bouwcenter-vestiging voor meer informatie.

neem contact op