Zo combineer je een houten vloer

Heb je jouw oog laten vallen op een houten vloer? Prachtig, want een houten vloer zorgt in je huis voor instant gezelligheid. De knoesten en het patroon geven jouw vloer een doorleefd uiterlijk. Authentiek en puur. Een houten vloer past perfect in de natuurtrend en is dé perfecte basis voor je huis. Maar hoe combineer je een houten vloer nou mooi? We geven je graag een aantal tips om jouw vloer nóg mooier uit te laten komen. 

Kies de juiste plint

Je maakt je vloer pas écht af met een mooie plint. Je kunt plinten in verschillende hoogte- en diktematen vinden. Voor iedere vloer een passende afmaker. Kies je voor een plint in hetzelfde decor als de vloer? Dan maakt dit de ruimte ruimtelijker en rustiger. Dezelfde rust bewaar je met een mooie hoge witte plint óf een plint die je in dezelfde kleur als de deuren schildert. Wil je meer speelsheid? Dan is een extra hoge plint met gefreesd profiel in een contrasterende kleur een goede optie. Enorm decoratief! Een ander bijkomend voordeel van een plint is dat je kabels en snoeren netjes kunt wegwerken. Wel zo netjes. 

Een extra hoge plint is super decoratief

Kleed het hout aan

Ben je van plan verschillende houtsoorten met elkaar te combineren? Bijvoorbeeld een houten vloer en een teakhouten eettafel? Dat kan! Soms kan de combinatie van houtsoorten saai zijn. Dit los je eigenlijk heel simpel op. Kies bijvoorbeeld voor een mooi kleed dat matcht met de kleuren die je in accessoires laat terugkomen. Dat zorgt voor eenheid en breekt lekker. Daarnaast vormt het kleed een interessante buffer tussen de houten vloer en tafel en geeft het de kamer een coole twist.

Kleur als contrast

Hout heeft van nature een vrij neutrale uitstraling. Mooi, want dat geeft je de ruimte om vrij te experimenteren met interessante kleuren. Stelregel: de contrasten mogen best wat zwaarder zijn. Wat te denken van een groene tint op de wand, dé trend van dit moment. Of een donkergrijze wand bij een licht eikenhouten vloer. Tres chique! Zachte pasteltinten, okergeel, levertinten en -helemaal nieuw!- blauwtinten kleuren mooi bij hout. Bijvoorbeeld Denim Drift van Histor, kleur van het jaar 2017. Helemaal van nu. 

Materialen en dessins

Je ontkomt er niet aan. De Botanical Trends is here to stay. Binnen deze stijl haal je planten naar binnen. Je vindt ze overal: bloem-, varen- en plantachtige motieven op gordijnen, kussens en plaids. Super decoratief en mooi contrasterend met jouw houten vloer. Ben je meer een romantisch type? Dan kun je echt niet heen om wol, vilt of linnen. Deze stoffen geven je huis een sfeervol en huiselijk karakter. Prachtig in pasteltinten om het romantische thema goed door te voeren. Denk aan celadon, ijsblauw en fris roze. Vind je dit te zoet? Voeg dan een dissonant toe, bijvoorbeeld okergeel voor extra pit. Succes gegarandeerd!

Mix and match!
Je houten vloer is op z’n mooist als je het slim combineert met andere materialen als metaal, textiel en glas. Voeg verschillende vormen toe, hoekige vormen gaan fantastisch samen met ronde. Maar pas op: overdaad schaadt. Kies een aantal key-items. Echte blikvangers, die je eruit kunt laten springen door ze te plaatsen op een sokkel of uit te lichten met mooie spotjes. Een bijzonder gevormd vloerkleed doet het ook altijd goed. Bijvoorbeeld een speelse ronde variant of een kleed in honinggraad.

Tip: maak altijd eerst een moodboard. Zo kun je vooraf proberen wat het mooist staat. De voorpret is leuk en miskopen zijn uitgesloten. 

Match de nerven

Elk hout heeft een andere nervenstructuur. Ben je van plan meerdere houtsoorten te combineren? Dan kan het nog weleens een onrustig geheel worden als de houtsoorten verschillen in structuur. Geen nood! Probeer zoveel mogelijk synergie te creëren door de houtsoorten en structuren op elkaar af te stemmen. Zo hou je een gebalanceerd geheel. 

Houten vloer bij Bouwcenter

Heb jij je oog laten vallen op een houten vloer? En ben je verzot op het knoestige en unieke karakter van een houten vloer? Bezoek dan één van onze showrooms. Bouwcenter heeft een breed assortiment houten vloeren, van eikenhouten- tot parketvloeren. Bezoek één van onze showrooms en laat je inspireren. 

Terug naar inspiratieblogs

Contact

Neem direct contact op met een Bouwcenter-vestiging voor meer informatie.

neem contact op