Onderhoud houten vloer

Hout is een prachtig natuurproduct. Het leeft en wordt met de dag mooier. Niet verwonderlijk dus dat veel mensen zwichten voor een houten exemplaar. Twijfel jij nog over de aanschaf van een houten vloer, puur vanwege het onderhoud? Niet nodig! We geven je graag een aantal tips waarmee je jouw houten vloer stralend houdt. Extra lang plezier van jouw kroonjuweel. 

Specifieke kenmerken houtsoorten

Ieder soort hout heeft specifieke kenmerken. Een houtsoort herken je aan bepaalde mechanische eigenschappen als buigsterkte, druksterkte, splijtsterkte en akoestische eigenschappen. Samen bepalen ze de hardheid van het hout. Over het algemeen geldt: hoe harder de kwaliteit van het hout, des te duurzamer en slijtbestendiger het hout is. Dit is van invloed op de manier waarop je een houten vloer onderhoudt. Een ander belangrijk aspect is de afwerking van de vloer. Een houten vloer kan worden afgewerkt met vloerlak, olie of was. 

Onderhoud van een gelakte vloer

Als je kiest voor een gelakte vloer, dan kies je voor weinig onderhoud. Stofvrij maken en af en toe afnemen met een uitgewrongen doek is al voldoende. En mors je een glas limonade over de vloer? Geen zorgen! Met een natte doek verwijder je in een handomdraai alle resten. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik moet de slijtlaag van tijd tot tijd worden verfrist. Je doet dit gemakkelijk met een polish, ongeveer een keer in de 3 maanden bij normaal gebruik. Ongeveer één keer in het half jaar moet de vloer ontvet worden met een parketcleaner en gepolished worden als de vloer droog is. 

Gebruik altijd hetzelfde merk en type onderhoudsproduct voor een stralend resultaat

Onderhoud van een geïmpregneerde olievloer

Natuurlijk heb je bij een olievloer hetzelfde standaard onderhoud als bij iedere vloer: dagelijks vuil en stof verwijderen. Dit kan met een vloerwisser of stofzuiger. Daarnaast is er specifiek onderhoud nodig, in te delen in twee soorten olievloeren:

Traditioneel: het onderhoud bestaat uit zeep, onderhoudsolie en intensiefreiniger. Een traditionele olievloer moet regelmatig gezeept (gedweild) worden. De zeep verwijdert niet alleen het vuil, maar voorziet de vloer tegelijkertijd van een beschermende slijtlaag. Dit zepen kun je doen met een mop of duo dweil. Daarnaast is het belangrijk om de vloer twee keer per jaar in de onderhoudsolie te zetten. Zo bescherm je jouw vloer nog beter tegen vuil en vlekken. En met een intensiefreiniger maak je de meest vervuilde vloeren weer stralend. Na het gebruik van dit product dient de vloer met onderhoudsolie behandeld te worden.

Nieuw: het onderhoud bestaat uit een reiniger, een conditioner/refresher en een grofreiniger/waxremover. Het grote verschil met een traditionele vloer is het dweilmiddel: zeep zorgt voor een beschermlaag, een reiniger maakt alleen schoon. Voor de rest geldt dezelfde opbouw: wekelijks reinigen, ongeveer 2x per jaar de conditioner/refresher gebruiken en, wanneer nodig, de vervuilde vloer schoonmaken met een grofreiniger of wasremover. 

Onderhoud geïmpregneerde wasvloer

Wasvloeren worden, zoals de naam al verraadt, met was onderhouden. Eerst wordt de vloer geïmpregneerd met een vloerolie. Dit beschermd de vloer tegen vocht. De vloer wordt daarna in een vaste was gezet (dit kan zowel een parafine- als een slijtvastere kunstharswas zijn). Ook kan er een balsem (combinatie olie en was) op de met olie geïmpregneerde vloer gebruikt worden. Vervolgens moet de vloer worden onderhouden met een onderhoudswas. Het hout zal er langzaam voller uitzien. Wat rest is een houten vloer met een prachtige, warme uitstraling. Bij regelmatig en goed onderhoud wordt een wasvloer steeds mooier. Om hardnekkige vervuiling of overtollige was te verwijderen zijn er speciale reinigingsmiddelen.

Houten vloeren bij Bouwcenter

Of je nu op zoek bent naar een robuuste eiken vloer, een chique parketvloer of een authentieke grenen vloer, bij Bouwcenter ben je aan het juiste adres. Bouwcenter heeft een breed assortiment houten vloeren van uitstekende kwaliteit tegen de beste prijzen. Je hebt een ruime keus uit verschillende houtsoorten, diktes, breedtes en kleuren. Voor elk interieur een passende vloer. Bezoek daarom snel één van onze showrooms en laat je inspireren. Onze adviseurs staan voor je klaar. 

Terug naar inspiratieblogs

Contact

Neem direct contact op met een Bouwcenter-vestiging voor meer informatie.

neem contact op