Recept: heerlijke kruidenthee

Ken je het gevoel. Je hebt een drukke dag gehad op het werk, eten gekookt en de kinderen naar bed gebracht. Heerlijk! Even tijd voor jezelf. Die sluit je pas echt goed af in bad. Een kopje thee maakt het gevoel van ontspanning pas echt compleet! Helemaal fijn wanneer het zelfgemaakt is. Vers, smaakvol én je kunt de verrassendste combinaties maken. Overtuigd? Zo maak je zelf verse thee.

Hoe zet je thee van verse kruiden?

Breng water aan de kook en laat dat vervolgens twee minuten afkoelen. Doe de kruiden met een schijfje fruit in een glas of theepot en geef het ongeveer vijf tot tien minuten de tijd om te trekken. Welke hoeveelheid je moet gebruiken? Dat hangt af van je hoe sterk jij je thee graag drinkt, welke combinaties je lekker vindt en of je jouw eigen thee graag warm óf juist koud als ijsthee drinkt.

Heerlijke combinaties:

• Munt met schijfjes sinaasappel of met het sap van één sinaasappel.
• Munt, citroenverbena of citroenmelisse met sereh (citroengras) en verse gemberwortel.
• Verveine met een schijfje citroen.
• Verse of gedroogde lavendelblaadjes met verse munt.
• Munt, kaneelstokjes, kruidnagels en pimentkorrels voor kruidige, pittige thee.

Tip: Ben je gek op kruidenthee? Plant jouw favoriete kruiden dan in je tuin. Verser kan niet!

Leg jouw eigen theetuin aan

Gebruik een stukje in de tuin als 'theetuintje'. Zelfs op het kleinste balkon kun je een plek maken van verschillende potten met daarin theekruiden. Plant er smakelijke kruiden die je kunt plukken om zo vers in je thee te gebruiken of om te drogen en er later van te genieten. In zo'n tuintje mag munt natuurlijk niet ontbreken (liefst in een pot, omdat deze plant in de volle grond flink gaat woekeren). Er bestaan trouwens veel verschillende soorten munt. Om maar wat te noemen: chocolademunt, Zwitserse munt, grapefruit-, aardbei- of gembermunt. Ook lavendel, citroenverbena en kamille zijn geschikte theeplanten.

Je eigen kruiden drogen

Heb je veel oogst? Droog je kruiden, zodat je ze later nog kunt gebruiken. Maak er bijvoorbeeld een bosje van en hang dat donker weg. Of droog ze in de oven. Leg de takjes kruiden (of partjes fruit!) op een rooster, zet de oven op 40 tot 65 graden (bij kruiden die minder vocht bevatten, zet je de oven op een lagere stand). Laat de deur op een kiertje door er een pollepel tussen te plaatsen. Drogen kan ook in een zogeheten dehydrator.

Terug naar inspiratieblogs

Contact

Neem direct contact op met een Bouwcenter-vestiging voor meer informatie.

Neem contact op