Citroen tartelettes met een vleugje pistache

Al zin om je tanden te zetten in deze brosse tartelette bodem, gevuld met frisse lemon curd en gemalen pistache? Bingo! Dan is dit waarschijnlijk een dessert dat niet misstaat op jouw kersttafel. Dé perfecte combi tussen zoet en zuur. Heerlijk. Met dit toetje maak je gegarandeerd de blits. Bon appétit!. 

Ingrediënten

150gr boter in blokjes, kamertemperatuur
80gr poedersuiker
30gr amandelmeel
30gr fijngemalen pistachenoten (ongezouten) + extra voor garnering
1/2tl vanille-extract
1 ei, kamertemperatuur
250gr bloem
1/2tl zout
1 potje lemon curd 

Dit frisse dessert serveer je jouw gasten met een lach

Stap voor stap bereiding

Klop de boter romig in de keukenmachine en zeef daarna de poedersuiker erboven. Klop dit mee totdat het net gemengd is en voeg daarna de amandelmeel, fijngemalen pistachenoten, vanille-extract en het ei toe. Meng dit wederom, maar niet te lang.

Zeef de bloem en zout erboven en meng door elkaar totdat het een deeg is, wederom niet te lang.

Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en duw ieder deel met je hand tot een platte schijf. Pak iedere schijf in vershoudfolie en leg minimaal 2 uur en liever een nacht in de koelkast.

Vet 6 tartelette vormpjes met een diameter van 10 cm (bij voorkeur met uitneembare bodem) in met bijvoorbeeld bakspray.

Rol iedere plak deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en bekleed hiermee de vormpjes. Druk de zijkanten goed aan en snijd de randjes netjes weg met een scherp mes.

Zet de vormpjes weer in de koelkast om nog 1 tot 2 uur te koelen voordat ze in de oven gaan. Dit zorgt ervoor dat de zijkanten mooi rechtop blijven staan als ze in de oven gaan.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een stukje bakpapier op het deeg in het vormpje en vul met blindbakvulling, droge rijst of bonen bijvoorbeeld.

Bak ze vervolgens 20 minuten in de voorverwarmde oven, haal het bakpapier met blindbakvulling weg en bak nog 5 minuten verder. Haal uit de oven en laat de bodems afkoelen op een rek. Haal in de tussentijd de lemon curd uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.

Als de bodems helemaal zijn afgekoeld haal je ze uit de vormpjes. Vul ze netjes tot de rand met de lemon curd en zet weer in de koelkast zodat ze kunnen opstijven. Bij voorkeur zeker een uur of 3. Maal in de tussentijd wat pistachenoten fijn tot medium. Hiermee decoreer je de taartjes vlak voordat je ze serveert. Geraspt citroen maakt de taartjes helemaal af. Eet smakelijk!

Tip: heb je nog wat deeg over? Rol het dan uit en steek er koekjes uit met een vormpje. Heerlijk met een laagje overgebleven lemon curd. Mmmmm. 

Terug naar inspiratieblogs