Moederdag: recept eclairs met aardbeienroom

Mai Oui. Het is bijna Moederdag! Tijd om haar eens lekker te verwennen. En hoe doe je dat nou beter dan met deze vingerlikkende eclairs. Pure Franse finesse. Heerlijk bij een koffiemomentje of gewoon lekker tijdens het ontbijt. Nomnomnom.

Ingrediënten

100 gram tarwebloem
75 gram ongezouten boter
½ theelepel zout
175 milliliter kraanwater
3 middelgrote eieren
250 gram mascarpone
200 gram verse aardbeien
100 gram poedersuiker
2 druppels rode vloeistof
1 eetlepel citroensap

Keukenspullen

Bakpapier
Spuitzak met gladde spuitmond (8 mm)
Houten spatel

Met deze eclairs haal je Franse finesse in huis

Stap voor stap bereiding

Zeef de bloem fijn boven een kom en zet deze apart. Doe de boter, het water en het zout in een pan en laat de boter op laag vuur zachtjes smelten. Draai het vuur middelhoog als de boter gesmolten is. Voeg, als het water kookt, in één keer de bloem toe. Neem de pan van het vuur en roer stevig met een houten spatel. Het mengsel is eerst plakkerig, maar verandert daarna in stevig deeg. Zet de pan weer op laag vuur en blijf roeren tot er een glanzende deegrol ontstaat, die loslaat van de pan. Doe de deegrol in een mengkom en laat afkoelen tot lauwwarm.

Verwarm de oven voor op 200 °C en klop de eieren los met een vork. Voeg steeds lepel voor lepel wat ei toe aan het deeg en klop het er met een mixer door. Het deeg moet stevig en glanzend genoeg zijn om zijn vorm te behouden. Wordt het deeg te slap, gebruik dan vooral het laatste ei niet. 

Doe het deeg in de spuitzak en spuit op een, met bakpapier beklede bakplaat, 12 strepen van 10 cm lang. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de strepen zit. Bak de eclairs in 15 minuten in het midden van de oven en open de deur niet tijdens het bakken. Verlaag de temperatuur naar 180 °C en open de ovendeur om stoom te laten ontsnappen. Bak de eclairs vervolgens nog 15 minuten door tot ze krokant en goudbruin zijn.

Haal de eclairs uit de oven en maak met een mes een gaatje aan het uiteinde van iedere eclair, zodat het stoom kan ontsnappen. Bak de eclairs nog eens 5 minuten af in de oven. Laat de eclairs daarna afkoelen op een rooster. Roer de mascarpone los met een vork.

Maak de aardbeien schoon en prak de helft fijn met een vork. Snijd de andere helft in kleine stukjes. Meng de stukjes en het puree door de mascarpone. Halveer de eclairs in de lengte en vul ze met het aardbeien mengsel. Wil je netjes werken, gebruik dan een spuitzak.

Doe de poedersuiker in een kom en meng met de citroensap en de kleurstof. Roer vervolgens goed door tot er een dikke, roze glazuur ontstaat. Bestrijk de bovenkanten van de eclairs met het glazuur en serveer binnen 2 uur. Bon appétit!

Terug naar inspiratieblogs