Keuken opmeten: zo doe je dat

Ben jij toe aan een nieuwe droomkeuken? Gefeliciteerd! Dan ga je op zoek naar een keuken die past bij jouw individuele wensen, budget én maatgeving. Want je wilt natuurlijk wel een droomkeuken die past in de beschikbare ruimte. Inmeten geblazen. We geven je graag een aantal tips hoe je jouw keuken goed opmeet.  

Afmetingen van een keuken op maat

Als je kiest voor een maatkeuken, dan is het natuurlijk belangrijk dat je precies weet wat de keukenmaten zijn. Helemaal in een oud huis, waarbij de maten nog weleens van elkaar afwijken. Verzamel voordat je aan de slag gaat een potlood, (ruitjes)papier, liniaal en duimstok. Je moet namelijk eerst een plattegrond van de ruimte maken. Meet allereerst de hoogte, breedte en lengte van de ruimte en zet dit om in een plattegrond op schaal. Het begin is gemaakt. Vervolgens ga je door met het intekenen van eventuele vensters, deuren, aanwezige radiatoren en aansluitingen.  

Vensters en deuren

Heb je de correcte lengte-, breedte én hoogtematen genoteerd? Dan is het tijd om vensters en deuren toe te voegen in de plattegrond. Meet de afstanden tussen venster en muur en tussen de bovenkant van de vensterbank en de vloer. Meet ook de afstand van het plafond tot de bovenkant van de vensternis. Steekt de vensterbank uit? En met hoeveel centimeter? Dit meet je voor zowel rechts als links. Ben je klaar met het opmeten van vensters, dan is het tijd om hetzelfde te doen met de deuren. Meet ook hier alle afstanden op en altijd tot het deurkozijn. Hoever slaat de deur open? Noteer de openingshoek en hoeveel cm het kozijn uitsteekt.

Vergeet niet te meten hoeveel het kozijn uitsteekt

Verwarming en aansluitingen

Heb je ook een radiator in de ruimte? Meet deze dan op. Noteer alle afstanden, de hoogte en dikte. Meet óók je wateraansluiting en afvoer en teken dit uit op de plattegrond. Meet altijd vanaf het midden de hoogte en afstand tot de muur. Zit er nu al een keuken in de ruimte, noteer dan waar de gootsteen geplaatst is. Bevat de gootsteenkast ook een boiler? Vermeldt dit dan ook. Hoe preciezer je bent, hoe beter je kunt aangeven wat jouw wensen zijn. Bekijk ook waar de elektriciteit zit. Waar bevindt de stoomaansluiting voor het fornuis zich? Voeg het midden van de aansluiting aan de plattegrond toe. Stopcontacten kun je overslaan, want die verplaats je gemakkelijk. Heb je een gat in de muur voor de afzuigkap? Zo ja, meet dan de afstanden op de muur. Noteer daarbij, als het mogelijk is, ook de diameter van het gat. Heb je alles opgemeten? Top! Dan ben je weer een stap dichterbij jouw nieuwe droomkeuken.

Maatkeukens bij Bouwcenter

Wil jij een droomkeuken op maat? Eén die perfect in jouw ruimte past? Helemaal aansluitend op jouw specifieke (kook)wensen? Dan ben je bij Bouwcenter aan het juiste adres! Natuurlijk wil je de keuken die je in je hoofd hebt, ook visualiseren. Zien hoe jouw juweel er in het echt uitziet. Ontwerp jouw keuken dan nu in de keukenontwerp tool. Kun je niet wachten? Bezoek dan snel één van onze showrooms en laat je inspireren.