FSC- en PEFC gecertificeerd hout

Duurzaam bosbeheer is van nu én in de toekomst. Daar is iedereen het over eens. Door te kiezen voor hout uit gecertificeerde bossen, ga je grootschalige vernietiging van woud tegen. Certificering toont de herkomst van hout uit duurzaam beheerde bossen aan. Wereldwijd bestaan er diverse certificeringssystemen, waarvan FSC en PEFC de bekendste zijn. Beide keurmerken zetten zich in voor het behoud van gecertificeerd woud. We vertellen je graag meer over FSC- en PEFC.

Goed bosbeheer is essentieel

Hout is een veelgebruikt materiaal in de bouwwereld. Je komt het zowel in huis als daarbuiten veel tegen. Belangrijk dus, dat de verkoop van PEFC en FSC gecertificeerd hout wordt gestimuleerd. Beide keurmerken zetten zich in voor het duurzaam beheer van bossen. Goed bosbeleid ligt hieraan ten grondslag, zodat de boomstand op peil blijft. Werken met aangewezen kapvakken, het vooraf vaststellen van het te kappen volume en de sluiting van een vak voor een bepaald aantal jaar, zijn maatregelen die dit garanderen. Het waarborgt de continuïteit, óók op economisch vlak. Certificering geeft een bos waarde, wat het bestaan op termijn zekerstelt.

Het houtassortiment van Bouwcenter bestaat voor bijna 100% uit gecertificeerd hout

FSC en PEFC: de verschillen zijn klein

FSC en PEFC jagen exact hetzelfde doel na: het behoud van woud. Beide houden rekening met sociale, economische en milieuaspecten. Toch zijn er ook verschillen te benoemen. PEFC kiest voor een bottom up benadering. Betrokken organisaties, denk bijvoorbeeld aan bosbeheerders, bedrijfsleven, NGO’s en vakbonden, stellen een nationale standaard op die voldoet aan de internationaal erkende meetlat van PEFC International. Bij FSC is het omgedraaid en moet een boseigenaar juist aantonen dat hij aan alle, door FSC opgestelde criteria, voldoet. Om FSC-gecertificeerd hout en papier te onderscheiden van niet-gecertificeerde (hout)producten, moeten alle schakels in de handelskeren gecertificeerd zijn, de zogenoemde Chain of Custody. CoC-certificering betekent dat alle bedrijven in de handelsketen, van zagerij tot fabrikant van eindproducten, kunnen aantonen dat het hout FSC-gecertificeerd is.

Gecertificeerd hout bij Bouwcenter

Ben jij op zoek naar hout- en plaatmateriaal uit gecertificeerde bossen? En wil je er zeker van zijn dat je daarmee de longen van onze aarde beschermt? Dan ben je bij Bouwcenter aan het juiste adres! Ons assortiment bestaat voor praktisch 100% uit FSC- en PEFC gecertificeerd hout. Duurzaam geproduceerd dus. Kom daarom snel langs in één van onze vestigingen of bestel online jouw materiaal.