Het Woonkwartier

Opdrachtgever Het Woonkwartier
Aannemer De Geluk Groep
Bouwcenter  Bouwcenter Esselink
Omvang Verduurzamen 15 huurwoningen
Uitvoerdatum medio 2018
Werkzaamheden Totaal renovatie verouderde corporatiewoningen
Materiaal Unilin Renopir flex & betonpannen

Comfortabel en duurzaam wonen

Het is glashelder. In 2021 moeten alle corporatiewoningen gemiddeld energielabel B hebben. Om aan deze eisen te voldoen, zet het West-Brabantse Woonkwartier fors in op het verduurzamen van bestaand woningbestand. Kwalitatieve, duurzame en betaalbare woningen realiseren voor hun huurders, dát is het devies. Het Woonkwartier schakelde de Geluk Groep in, onderhouds- en afwerkingsbedrijf, om deze ambitie waar te maken. Zij renoveerde 15 verouderde jaren ’80 woningen aan de Vang in Zevenbergschen hoek. Bouwcenter Esselink leverde Unilin Renopir Flex en betonpannen.

De opdracht

De Geluk Groep inventariseerde op groot onderhoud en energiebesparende middelen. De opdracht was helder: een optimalisatieslag maken op isolatie met een minimale energie-index onder de 1,2. “We renoveerden en isoleerden de daken met Unilin Renopir flex. Isolatie waar wij graag mee werken," aldus Evert-Jan Geluk, eigenaar van de onderneming. Martijn Goedegebuur, senior vertegenwoordiger bij Bouwcenter Esselink, vult aan: “Een oudere woning werkt. Met dit isolatiemateriaal vang je oneffenheden in het dakbeschot op. Het PIR hardschuim isoleert, de wol dicht kieren. Dit voorkomt een valse luchtspouw onder de isolatieplaat.” Ook de dakpannen bleken aan vervanging toe. Bouwcenter Esselink adviseerde betonpannen, met Unilin samen goed voor 1.100 m2 materiaal. Evert Jan benadrukt de noodzaak van een goed geïsoleerd dak, helemaal bij verouderde woningen. “Oude woningen hebben veelal geen dakisolatie. En dat is zonde, want een groot deel van het energieverlies is te wijten aan een slecht geïsoleerde kap.” Daarnaast werd de gevel voorzien van nieuw voegwerk, het glas vernieuwd voor HR++ isolatieglas, alles geschilderd, een mechanisch ventilatiesysteem aangebracht en keukens geplaatst.  

Dakrenovatie is essentieel bij verduurzaming van oude huurwoningen

De uitdagingen in dit project

Het verduurzamen van verouderde corporatiewoningen, dát is de core business van De Geluk Groep. "Daar zijn wij inmiddels in gespecialiseerd. Toch blijft het altijd weer een uitdaging om ervoor te zorgen dat bewoners zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden. Helemaal in dit geval, waarbij we in bewoonde toestand renoveren." Martijn geeft daarbij aan dat het belangrijk is dat alle materialen op tijd worden geleverd. En tegen een concurrende prijs. Evert-Jan is het daar volledig mee eens. "Jazeker, wij ontzorgen de bewoners van a-tot-z. Wij informeren hen én zorgen dat alle werkzaamheden binnen het geplande termijn worden uitgevoerd. Belangrijk dus dat alle materialen voorradig zijn. Bouwcenter Esselink voorziet hierin. Het is een fijne partij om mee samen te werken. Zij weten exact wat wij willen hebben. Van advies tot materiaal." 

Grote plus verduurzamingsslag

Het verduurzamen van verouderde corporatiewoningen kent tal van voordelen. Woningcorporaties hebben een goed onderhouden woning. “Maar de bewoner profiteert natuurlijk ook. Zij genieten van de gemakken van een goed geïsoleerd huis. Energiezuinig en uiterst comfortabel.” En dat krijgt De Geluk Groep terug. “Bewoners van de Vang zijn erg tevreden. Ze besparen op de energierekening en genieten van een prettig leefklimaat”, aldus Evert-Jan Geluk.