Cellenbeton wanden opbouwen en afwerken

Een flink deel van de Nederlandse woningvoorraad staat op de nominatie voor renovatie. De gevels van deze huizen zijn vaak minder goed geïsoleerd en voldoen niet meer aan de wensen van deze tijd. Vaak betekent het bij isolatieprojecten dat er aan de gevels zo weinig mogelijk mag worden veranderd, bijvoorbeeld omdat het pand onder Monumentenzorg valt. Soms is isolatie aan de buitenkant gewoon niet mogelijk, omdat je te maken hebt met een erfgrens. Geen probleem met Xella Multipor! De minerale isolatieplaten zijn bijzonder geschikt voor isolatie aan de binnenkant van de buitengevel: zowel in groot- als kleinschalige projecten. Wij vertellen je graag stapsgewijs hoe je een wand opbouwt met isolatieplaten van Xella Multipor.

Voorbereiding plaatsen binnenwand

Test vooraf eerst goed of de ondergrond goed hecht. Vul beschadigingen en openingen op, bijvoorbeeld met Ytong Multipor lijmmortel. Vlak eventueel uit met een pleisterlaag en laat buizen of leidingen onder deze laag liggen.

Aanbrengen lijmmortel

Maak eerst de lijmmortel aan volgens voorschrift. Breng de lijmmortel aan op de Xella Multipor isolatieplaat en strijk deze met een tandspaan gelijkmatig uit over het hele oppervlak. Zorg ervoor dat de dikte van de lijmmortel circa 8 millimeter is én 3 millimeter bij oneffenheden in de ondergrond. Die egaliseer je zo gelijk.

Gebruik een gewone handzaag voor het op maat maken en schuur de zaagkanten eenvoudig glad

Aanbrengen Xella Multipor

Breng de plaat op een afstand van ongeveer 20 millimeter in lijn met de vorige plaat. Monteer vervolgens in plaatverband met verspringende voegen. Druk de plaat tegen de wand en schuif hem met de vlakke hand tegen de reeds gemonteerde plaat. Verwijder gelijk het uitpuilende mortel. Zaag passtukken gemakkelijk op maat met een gewone handzaag.

Afwerking

Heb je de wand helemaal aangebracht? Schuur dan alle uitstekende delen op het isolatieoppervlak glas nadat de lijm is uitgehard. Breng vervolgens de lijmmortel aan als pleisterlaag op de wand, daarna het wapeningsgaas. Dit druk je aan met een tandspaan in de pleisterlaag. Werk je de wand af met tegels, dan verbeter je de draagkracht van de isolatieplaten met een gevelisolatieplug.

Eindafwerking

Na één of twee dagen breng je nogmaals een eindpleisterlaag aan van lijmmortel. Wil je de pleisterlaag esthetisch verfraaien, ga dan door met een spons óf een kwast om een patroon in de pleisterlaag aan te brengen.

Xella Multipor isolatieplaten bij Bouwcenter

Ben jij op zoek naar sterk isolerend materiaal voor jouw isolatieproject? En wil je een product dat makkelijk verwerkbaar is, een hoge warmteweerstand heeft, onbrandbaar en vormvast is? Dan zijn de Xella Multipor minerale isolatieplaten geschikt voor jouw klus. Bij Bouwcenter vind je alle isolatiematerialen en aanverwanten producten van Xella Multipor. Met alle vakkennis in huis, vertellen we je graag alles over dit product. Bestel snel jouw materialen of kom langs bij een dichtstbijzijnde Bouwcentervestiging.