Bouwcenter gevelstenen

Bouwcenter gevelstenen

Een van de meest traditionele bouwproducten in Nederland is de baksteen. Bakstenen worden al eeuwen gebruikt in de bouw. Niet alleen voor gevels van woningen, maar ook voor funderingen, kademuren, fabriekspanden etc. Door de toepassing in gevels is een deel van de bakstenen een eigen leven gaan leiden onder de naam gevelstenen of gevelbakstenen.

Duurzaam bouwmateriaal

De gevelsteen heeft zich door de eeuwen bewezen als een van de meest duurzame bouwmaterialen: het is niets meer dan gebakken rivierklei, een grondstof die onuitputtelijk is en wordt gewonnen in de uiterwaarden van de verschillende rivieren. De samenstelling van de rivierklei verschilt per rivier en uiterwaard. Dit bepaalt onder andere de kleurverschillen. De verschillende afmetingen, vormen en oppervlaktetexturen worden onder meer bepaald door de van oorsprong lokaal verschillende productiemethodes en baktemperaturen.

Uiterlijk

Tegenwoordig zijn de kleuren, afmetingen en oppervlaktestructuren doorslaggevend voor de keuze van de gevelbaksteen. Naast technische eigenschappen, zoals sterkte, vochtbestendigheid etc. zijn deze esthetische kenmerken beeldbepalend voor het uiterlijk en het karakter, passend bij de verschillende gebouwen.

Metsel- en voegmortel

Niet alleen de steen is belangrijk bij de steenkeuze. Ook de vorm en kleur van de voeg en het metselverband bepalen het uiteindelijke beeld van de gemetselde muur.

Om te waarborgen dat de gevelbakstenen deugdelijk worden gemetseld, zijn voor ieder type steen morteladviezen beschikbaar.

voegen-300x225

Bouwcenter sorteringen

Het assortiment Bouwcenter gevelbakstenen bestaat uit een aantal zogenaamde werfsorteringen, met de naam van de kleur van de betreffende steen. Deze ‘vormbakstenen’ zijn vrijwel exact gelijk aan elkaar en vormen strak metselwerk uit één kleur.

Bouwcenter Mixsorteringen

Een ander deel van het Bouwcenter assortiment bestaat uit 'mixsorteringen'. Deze exclusieve sorteringen zijn samengesteld uit een mix van verschillende handvorm stenen in verschillende kleurtinten, die uiteindelijk genuanceerd metselwerk opleveren uit de mengeling van de verschillende stenen. De Bouwcenter Mixsorteringen dragen de naam van verschillende componisten. Voor iedere smaak, bouwstijl en soort gebouw of woning heeft Bouwcenter een passende gevelbaksteen.

Wil je meer weten over het uitgebreide assortiment gevelstenen bij Bouwcenter? Bijvoorbeeld over de beschikbare werfsorteringen en mixsorteringen? Neem dan contact op met jouw dichtsbijzijnde Bouwcenter vestiging via onderstaand formulier. Of download snel de brochure voor meer aanvullende informatie.

Terug naar blogs