Isoleren volgens de BENG-normering

Met de komst van de BENG-normering veranderde niet alleen de energieprestatienorm maar ook de bewijslast. Luchtdichtheid bijvoorbeeld moet niet alleen kloppen op papier, maar ook worden aangetoond met berekeningen, foto’s en aanschafbewijs van gebruikte materialen.

GEVOLGEN VOOR ISOLATIE

Hoewel de teugels zijn aangehaald en BENG is geïntroduceerd, veranderen de isolatie-eisen niet zo gek veel. Voor gevels bij nieuwbouw is eerder sprake van een aansluiting bij Europese rekenmethoden waardoor de Rc van 4,5 naar 4,7 m2.K/W ging. De wijziging heeft wel gevolgen voor de manier waarop we isoleren.

BENG EN BEWIJSVOERING

De eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen vervangen de EPC en zijn gebaseerd op de nieuwe rekenmethode NTA 8800. In tegenstelling tot de EPC, kijkt BENG naar de energiebehoefte van een gebouw in kwh per vierkante meter per jaar voor verwarmen en koelen. Inmiddels is bij de meeste partijen wel bekend dat BENG aan de hand van een aantal variabelen komt tot de totale energieprestatie van een gebouw (BENG 1, 2 en 3). Maar met BENG komt er ook veel meer aandacht voor aansluitingen en of de Rc-waarde die op papier staat ook in de praktijk gehaald wordt. En die moet je als verwerker kunnen aantonen met bewijsmateriaal.

ISOLATIE BINNEN BENG

Met de glaswolplaat TP 432KD (140 mm dik) van Knauf Insulation voldoe je aan de vereiste Rc van 4,7 m2.K/W.

Een plaat die perfect past in de gemiddelde spouw bij nieuwbouw. De glaswolplaten sluiten door de flexibele vezelstructuur heel goed aan op het binnenspouwblad. Zo voorkom je een valse luchtspouw die met harde isolatiematerialen sneller ontstaan. Hetzelfde geldt voor de aansluitingen bij bouwelementen als kozijnen. Door de glaswol met een overmaat te snijden werk je eenvoudig zonder kieren. Afdichten met schuimen is niet nodig.

DAK ISOLEREN VOLGENS BENG

De nieuwe BENG norm stelt  aan dakisolatie ook net wat hogere eisen. Daken voor nieuwbouw zijn meestal prefab elementen die bijna kant en klaar naar de bouwplaats vervoerd voor montage. Geen dak is hetzelfde: houthoogte, houtpercentage en opbouw spelen een rol. 

Naturoll is een veelgebruikte isolatie in de prefab-industrie. Onderaan de pagina prefab houtbouw vind je een handig overzicht van de verschillende combinaties Naturoll de vereist isolatiewaarde leveren voor prefab gevel- of dakelementen. 

RC BEREKENEN NTA 8800

Met de Rc-calculator van Knauf Insulation bereken je snel en eenvoudig conform de NTA 8800 wat nodig is en deze voeg je direct in je bouwdossier. Natuurlijk kun je ook nog steeds een Rc berekenen met de NEN 1068, voor gebouwen waarbij de vergunning al verleend werd voor 1 januari 2021. Makkelijker kan het niet. 

VERWERKINGSTIPS

Als je wilt weten hoe je de TP 432KD het best verwerkt, bekijk dan deze video.

SOEPELE VERWERKING ÉN ZONDER JEUK

Met de glaswol van Knauf Insulation haal je niet alleen met gemak de thermische prestatie, het werkt ook gewoon heel prettig. Want dankzij de Ecose® Technology ervaar je geen jeuk, geen stof, geen geur. Isolatie zonder irritatie dus. Het is makkelijk op maat te snijden en voelt zacht aan. Want ook met nieuwe op regels op papier, moet werken in de praktijk leuk blijven!

Wil je meer weten? Vraag ernaar bij jouw dichtsbijzijnde Bouwcenter en we helpen je graag!