Dakelementen krijgen extra stabiliteit met Finsa superpan 18mm beplating

Roosdom Tijhuis past Finsa Superpan 18 mm toe in aardbevingbestendige woningen in Groningen.

De dakelementen die Roosdom Tijhuis uit Rijssen produceert voor de aardbevingbestendige woningen in project Meerstad Groningen zijn aan de buitenzijde voorzien van Finsa Superpan 18 mm. platen om extra stabiliteit te geven aan de dakelementen.

Slider.png

Meerstad is een ontwikkeling in de stad Groningen. In dit project realiseert Roosdom Tijhuis aardbevingbestendige woningen. “Aardbevingsbestendig bouwen betekent meer stabiliteit bieden aan de woningen, door het gebruik van zwaardere constructieve materialen. Meer beton, meer wapening, dikkere wanden tot 25 cm. Een van die extra verstevigingen is het toepassen van de constructieve Finsa plaat aan zowel binnen- als de buitenzijde van de scharnierdaken. De Finsa Superpan 18 mm is een innovatieve plaat die verschilt van conventioneel gemelamineerd spaanplaat en onder andere wordt toegepast aan de binnenzijde van de dakelementen. Het is een constructieve plaat waarvan de basis wordt gevormd door een kern van grove spaanders. Vervolgens worden hierop twee lagen fijne spaanders geperst om een hoge stabiliteit te verwerven. Door deze platen te voorzien van HDF-toplagen en deze vijf lagen vervolgens samen te persen ontstaat een hoogwaardige- en vlakke oppervlakteafwerking. Deze zware constructieve plaat biedt extra stabiliteit aan de buitenzijde van de dakelementen.”

Het voorkomen van schimmelvorming.

De Finsa Superpan is gemaakt uit 69-90% cycled content en is FSC-gecertificeerd. Door minder chipping haalt hij ook een hoger zaagresultaat. Naast de hoge stabiliteit beschikt  Superpan in het algemeen over een hoog draagvermogen en is hij stootvast. De Superpan is bovendien een vochtbestendige plaat die aan de toplagen is voorzien van vochtwerend HDF, waardoor schimmelvorming in de dakelementen beter wordt tegengegaan.

De scharnierende dakelementen.

Bij toepassing van de Finsa superpan als extra stabilisator aan de buitenzijde van het dakelement, ziet de dakconstructie er alsvolgt uit: 10mm Finsa Superpan, dampremmende folie, houten sporen met inliggende isolatiedekens, 18mm Finsa Superpan Tech P5 constructieplaat, verder een buitenbekleding met ventilatie, panlatten en waterkerend doek. Zo ontstaat een zwaar dakelement dat volledig voldoet aan de eisen op het gebied van aardbevingbestendig bouwen.

Roosdom Tijhuis.

Roosdom Tijhuis is een ontwikkelende bouwer binnen huisvestingsprojecten. Naast het ontwikkelen van eigen projecten, ontwerpen en bouwen zij projecten voor gemeenten, corporaties, beleggers, realiseren zij huisvestingsprojecten voor de zorg.

Herman Pluimers, hoofd prefab en innovatie: “Op jaarbasis bouwen wij tussen de 800 en 1000 eenheden, waarvan een groot deel vanuit eigen ontwikkelingen. Uitgangspunt is de realisatie van 4 woningen per dag, daar is de hele logistiek op aangepast, van het verwerven van grondposities (Onze planontwikkeling kijkt meerdere jaren vooruit) tot de aanlevering van materialen en de uitvoering. Wanneer één schakel in de ketting verzaakt, stokt de hele ketting. Onze draagconstructies bouwen wij overwegend in beton, de timmerfabriek verzorgt de toelevering van houten prefab elementen, zoals kozijnen en scharnierdaken, maar inmiddels ook leiding-traptorens, waarbij het centrale hart van leidingschacht en de trappen voor de verdieping en de zolder geprefabriceerd worden aangeleverd, om vervolgens in de bouw in één keer gemonteerd te worden.

Voor de ontwikkeling en realisatie van innovatieve oplossingen werkt Roosdom Tijhuis nauw samen met de afdeling Industrie binnen Bouwcenter Nobel. Deze afdeling beschikt over een zeer brede kennis als het gaat om de juiste materiaalkeuze, en onderhoudt intensieve contacten met producten om tot een duurzame en juiste materiaalkeuze en uitvoering te komen.