Bladlood

Bladlood is een vertrouwd en eeuwenoud bouwproduct dat wordt gebruikt als waterdichting en -wering. We kennen allemaal het lood in de spouwmuur, op dakpannen of als loket bij een schoorsteen. Het is een puur materiaal met een authentieke uitstraling. Omdat bladlood zo zacht is, is het eenvoudig met de hand te knippen, te vouwen en in vorm te drijven. Door het hoge soortelijk gewicht heeft wind er geen invloed op en blijft het netjes op zijn plaats liggen.

100% recycling, geen afval

Bladlood gaat decennialang mee en overleefd veelal het bouwwerk in levensduur. Het is volledig herbruikbaar zonder enig kwaliteitsverlies, iets wat in de praktijk ook werkelijk wordt gerealiseerd vanwege de hoge restwaarde van oud lood. Al het oude lood wordt gerecycled! Wentzel Bladlood wordt volledig geproduceerd van gerecycled materiaal, afkomstig uit de bouw, maar ook van bijvoorbeeld oude accu’s. In combinatie met het hergebruik is hiermee een gesloten kringloop gewaarborgd.

Varianten

Er zijn verschillende diktes en breedtes bladlood verkrijgbaar die voor iedere toepassing een oplossing bieden. De dikte wordt uitgedrukt in een code (vroeger ook wel uitgedrukt als ‘ponds’) en is op de rol aangegeven met een kleur. In onderstaande tabel staan de verschillende diktes aangegeven met de bijbehorende geadviseerde toepassing.

Code

Dikte

Kleur

Toepassing

Code 15

1,32 mm

Groen

Kozijnlood

Code 18

1,59 mm

Geel

Spouwlood en voetlood

Code 20

1,76 mm

Blauw

Loketten

Code 25

2,20 mm

Rood

Nok- en gevelbekleding

Code 30

2,64 mm

Zwart

Dakbedekking

 

Veiligheid

Uiteraard bestaan er ook zorgen rondom lood. Zo zijn de loden waterleidingen onlangs in het nieuws geweest. Het mag duidelijk zijn dat lood als waterleiding niet meer wordt toegepast. De toepassing van bladlood in de bouw en de verwerking ervan zijn echter veilig en daarom volledig toegestaan. Alternatieve producten leggen het voornamelijk af in levensduur, verwerking en recycling. Kijkend naar de totale levensduur van een materiaal heeft lood met afstand de beste milieuprestatie (de beste LCA).

Aandachtspunten voor de toepassing van bladlood:

  • Behandel bladlood altijd na montage met patineerolie om het materiaal mooi egaal te laten patineren. Patineerolie is verkrijgbaar in een 0,5 of 1 liter verpakking
  • Pas bladlood in maximale lengtes van 1,5 meter toe. Gebruikt in de overlap een MS-polymeerkit
  • Gebruik voor de bevestiging van bladlood in een voeg een rvs voegklem
  • Voor het kloppen van lood over dakpannen gebruik je een loodklopper
  • Zorg ervoor dat het lood in de spouw ondersteund wordt door een (kunststof) spouwsteun, zodat deze niet kan uitzakken.
  • Draag handschoenen bij het werken met bladlood. Niet eten en drinken tijdens de verwerking. 

Veiligheidsvoorschriften

Wil je meer weten? Vraag ernaar bij jouw dichtsbijzijnde Bouwcenter en we helpen je graag!