Douchen volgens BENG

De vraag om warmteterugwinning uit douchewater komt steeds vaker voor. Dit heeft alles te maken met de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), waaraan per 1 januari 2021 alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moet voldoen.

Besparen op het energieverbruik van warm water

De meeste huishoudens hebben een combiketel, deze zorgt voor de verwarming van je huis en voor het verwarmen van water. De verwarming van water kost veel energie. Door slim om te gaan met warm water kun je flink besparen. De douchegoot met warmterugwinning (dwtw) is een duurzame energiebesparende oplossing voor als je een badkamer gaat (ver)bouwen. Met een douchegoot-wtw combineer je het nuttige met het aangename: een mooie douchegoot en tegelijkertijd energie besparen en comfort verhogen. Waar zit de maar? Die is er niet, want er wordt gebruik gemaakt van een duurzame energiebron die tot nu toe niet benut werd: de warmte van het douchewater.

ACO ShowerDrain WTW ingebouwd perforooster (Medium).png

Werking douchegoot met warmterugwinning

Het principe van de ShowerDrain-X wtw-douchegoot is eenvoudig. Het gebruikte water dat door de doucheafvoer wegstroomt heeft een temperatuur van ca. 36°C. Het schone kraanwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10°C. Er is dus een flink temperatuurverschil, waardoor er warmte uitge­wisseld kan worden. De warmte-uitwisseling vindt plaats met een warmtewisselaar die in de wtw-douchegoot is inge­bouwd. Om maximaal rendement te behalen wordt gebruik gemaakt van het tegenstroom principe. Door de voorverwarming van het kraanwater is er veel minder warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38°C te krijgen.

ACO_mit_WTW_Funktion_v03.jpg

Hoeveel kun je besparen met een wtw-douchegoot?

De gemiddelde Nederlander verbruikt bijna 50 liter warm water per dag om te douchen. Uitgaande van een standaard HR ketel is het gasverbruik hiervoor 95m3 gas per persoon per jaar. Dit gasverbruik kun je met de ShowerDrain X halveren. Bekijk de rendementstabel.

Qua prijs zit de wtw-douchegoot op ongeveer € 1.250 euro exclusief btw. Dat lijkt op het eerste oog flink, maar als je dat gaat terugrekenen dan heeft een gezin met twee kinderen het er binnen vijf jaar uit. In die zin heeft de douche-wtw zeker een zo goed rendement als een pv-paneel.

Slider_showergootpng.png

Foto: Keesnan Dogger

Wil je meer weten? Vraag ernaar bij jouw dichtsbijzijnde Bouwcenter en we helpen je graag!