Sanitairprojecten met Rubi

Bij sanitairwerken komen alle vaardigheden van de vakman samen: na het uitvlakken, snijden en/of zagen, verlijmen, en daarna perfect egaal leggen van de tegels moeten de accessoires nog bevestigd worden. Dus ook een correcte maatvoering en mooie boorgaten zijn van essentieel belang wanneer je badkamers en toiletten betegelt.

Slider_Rubi__0001_TX-sfeerfoto.png

Tegelsoorten

Het bijzondere aan deze ruimtes is dat hier meer dan bij andere ruimtes gebruik wordt gemaakt van vloertegels met een stroeve oppervlakte-afwerking. Stroeve tegels vragen meer aandacht bij het inwassen, omdat de resten iets moeilijker te verwijderen zijn. Nog een ander kenmerk is dat bij badkamers en toiletten ook vaak de wanden (gedeeltelijk) betegeld worden. Dit kunnen geglazuurde wandtegels zijn, maar ook vloertegels zie je steeds vaker op de wand terug.

Dit alles betekent dat je vooral bij sanitairprojecten werkt met verschillende soorten tegels en ook met verschillende soorten gereedschappen.

Gereedschappen & verschillende stappen

Denk bijvoorbeeld aan een tegelsnijder met extra breekkracht voor harde vloertegels zoals de TZ en de TX-MAX tegelsnijder, die standaard geleverd worden met het 22 mm EXTREME snijwieltje voor extreem harde materialen.

Geglazuurde wandtegels daarentegen snijd je met een zo klein mogelijk snijwieltje en voor het breken heb je bijna geen kracht nodig. (Hiervoor volstaat dan ook al een semi-professionele tegelsnijder.) Het is wel mogelijk om een wandtegel met een grotere diameter wieltje te snijden, maar ga dan met heel weinig druk met het wieltje over de tegel heen.

Haal na het snijden (of zagen) van de tegels met een diamant handpad altijd even de scherpte van de snedes weg. In sanitaire ruimtes loop je namelijk vaak op blote voeten!

Ten slotte het boren. Bij het boren van kleine gaten op de wand, kan het heel zinvol zijn om kleine diamantboortjes met waxvulling te gebruiken. Bij deze boren wordt het stof gevangen door de waxvulling en voorkom je dat het boorslib over de schone voegen heen loopt. Let er bij het boren wel op dat je schuin begint en tijdens het boren een licht pendelende beweging maakt. Gebruik hierbij geen water, hiermee doe je werking van de wax juist te kort!

Wil je meer weten? Vraag ernaar bij jouw dichtsbijzijnde Bouwcenter en we helpen je graag!