AMI BOUWBESLAG OVER C2C

In het Limburgse Lomm staat de fabriek van AMI BV. Hier wordt onder andere het veiligheidsbeslag en binnendeurbeslag gemaakt welke bij Bouwcenter te verkrijgen zijn. De basis voor de producten van AMI is aluminium veelal met de hand gegoten of gefabriceerd middels hypermoderne robots.

Zoals in alle branches speelt duurzaamheid bij AMI een grote rol. Met certificaten in MVO en Cradle-to-Cradle Silver, loopt AMI voorop in de bouwindustrie. Het familiebedrijf dat aluminium deurbeslag produceert, doorleeft de maatschappelijke verantwoordelijkheid echt. “Dat wij nu een voorsprong hebben en ons onderscheiden, is mooi, maar we hopen dat binnenkort iedereen Cradle-to-Cradle is.”

“Weet je wat het is”, zegt Arthur de Ruiter, Directeur van het bedrijf, “De wereld verandert steeds sneller en steeds meer aspecten bepalen of jij en jouw producten straks nog een rol spelen in de bouw. Dat geldt voor AMI met ons aluminium bouwbeslag, dat geldt voor Bouwcenter met al hun producten en dat geldt ook voor alle klanten van Bouwcenter. De kwaliteit van je producten moet buiten kijf staan, anders tel je sowieso niet mee. En de prijs moet ook goed zijn, geen discussie. Maar de toegevoegde waarde van duurzaamheid in gebruik van gezonde, duurzame materialen van hoge kwaliteit,en verantwoordelijkheid wordt steeds groter. Wij merken dat bij overheidsinstellingen, gemeenten en architecten. En van daaruit zie je dat besef steeds verder de bouw in groeien.”

Met onze flexibele organisatie en oog voor de behoeften van de markt streven wij er naar om voor alle partijen het bouwproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

imagehewcx.png

Links: Rob Cortjaens, Salesmanager. Rechts: Arthur de Ruiter, Directeur. 

Maatschappelijk verantwoord

Op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen loopt AMI voorop. Het bedrijf biedt kansen aan mensen uit de sociale werkplaats en wil dat al zijn werknemers de kans krijgen zich te ontwikkelen en hun sterke punten te verbeteren. De Ruiter: “AMI is een familiebedrijf en onze aandeelhouder heeft dat hoog in het vaandel staan. Zo werken we ook langjarig samen met een aantal vaste partners. Door een trouwe klant te zijn, krijg je trouwe leveranciers. Hetzelfde geldt trouwens voor onze relatie met Bouwcenter. Zij zijn door de aansluiting bij inkooporganisatie Transferro sinds enkele al jaren klant en we werken er echt samen aan om de klanten van Bouwcenter beter te maken.”

Focus op veiligheid en gezondheid

Die hechte relatie met klanten en leveranciers hielp AMI bij het behalen van het Cradle-to-Cradle-certificaat. “Bij een nulmeting bleek al snel dat we eigenlijk niet zo veel hoefden te veranderen aan onze producten en onze productieprocessen. Vanuit de aard van ons familiebedrijf leggen we altijd al heel veel focus op veiligheid en gezondheid van onze producten en de manier waarop we ze fabriceren. Maar voor zo’n certificaat moet je dat wel staven. Dus heb je documenten nodig van de toeleveranciers van je bronmateriaal. Een soort DNA van het aluminium dat we verwerken bijvoorbeeld. Doordat wij al zo lang met vaste leveranciers werken, wisten we dat hun materiaal geen giftige stoffen bevat, maar wilden zij ook snel openheid van zaken geven.” Zo had AMI binnen een half jaar de hele Cradle-to- Cradle-certificering afgerond, een tempo waar de certificeringsinstelling met bewondering naar keek. 

Cradle-to-Cradle-hoofdstad

Voor AMI zelf is het niet meer dan logisch om dat certificaat te behalen en met trots uit te dragen. De Ruiter: “We doorleefden de duurzaamheidsgedachte al als familiebedrijf en vonden het zonde dat onze materialen na 30 jaar uit een pand worden gesloopt en als afval eindigen. Gemeente Venlo (onze gemeente)  is de Cradle-to-Cradle-hoofdstad van Nederland. Toen wij de Innovatoren van beslag mochten voorzien, ging het balletje rollen. In de plaats Blerick, aan de overkant van de Maas, raakten we in gesprek over de bouw van de Egerbos-sporthal en daar daagden we de opdrachtgevers uit duurzaamheid hard te maken. Wat vinden zij belangrijk? Dat een krukveertje in ons beslag 100.000 bewegingen kan maken? Dat we veilig en gezond produceren? Dat we om de hoek gevestigd zijn zodat ons beslag maar 15 kilometer in de vrachtwagen hoeft?

c2c zilver.jpg

Match met DNA

Allemaal vragen waar de opdrachtgever best een antwoord op had. En als je dan het Cradle-to-Cradle-certificaat ziet, matcht dat behoorlijk goed met al die wensen.” Gezondheid voor mens en milieu is een belangrijk uitgangspunt voor Cradle- to-Cradle. Net als de vraag of een product uit gerecycled materiaal gemaakt is en zelf weer gerecycled kan worden. Daarnaast is hernieuwbare energie van wind en zon in het productieproces belangrijk, evenals besparing van water. En tenslotte ‘social fairness’, die maatschappelijke betrokkenheid die AMI van zichzelf al in zijn DNA droeg. 

In Bouwbesluit

Daarom is AMI lid van de Cradle-to-Cradle-Bouwgroep waar bijvoorbeeld Deventer, Daas Bakstenen en Holonite deel van uitmaken. “Natuurlijk is het voor ons fijn om voorop te lopen en ons er mee te kunnen onderscheiden, maar uiteindelijk is het voor iedereen beter als de hele bouw duurzaam wordt. Het gaat niet om ons, het gaat om de hele maatschappij.” De ideaaldroom van de Cradle-to-Cradle-Bouwgroep is dan ook dat het certificaat in het Bouwbesluit komt, zodat er alleen nog maar met gecertificeerde materialen gebouwd wordt.

Trots op erkenning

De Ruiter is niet voor niets commercieel directeur: “Uiteraard zijn al die mooie certificaten niets waard als we onze zaakjes niet goed voor elkaar zouden hebben. Maar daar is gelukkig geen twijfel over. We doen ons best op onze producten, prijzen, leverbetrouwbaarheid en service en zijn blij dat klanten dat erkennen”, klinkt het trots.

Wil je meer weten over duurzaamheid binnen Bouwcenter en de producten? Ga dan naar jouw Bouwcentervestiging en vraag om meer informatie. Onze medewerkers vertellen je graag meer.