Duurzaam renoveren met Rockpanel gevelbekleding

Het verlengen van de levensduur van een gebouw is een zeer effectieve manier van duurzaam bouwen. Renovatie bespaart vaak veel materialen en voorkomt bouw- en sloopafval. Tegelijk biedt het renoveren van woningen een goede gelegenheid om de woningen energiezuiniger en gezonder te maken. Hierbij is het ook van belang om duurzame bouwmaterialen te gebruiken.

Rockpanel gevelbekleding wordt gemaakt van geperst steenwol van basalt en kan voor veel verschillende renovatietoepassingen gebruikt worden. Dit unieke basismateriaal brengt tal van voordelen met zich mee. Het materiaal is ongevoelig voor vocht waardoor de platen niet kunnen rotten of delamineren. Ook zijn ze in extreem hoge mate hittebestendig, wat de brandveiligheid ervan waarborgt. Alle goede eigenschappen van de Rockpanel-gevelbekleding komen dus van binnenuit, omdat het materiaal van nature zeer milieuvriendelijk en duurzaam is en een lange levensduur heeft.

Onderhoudsarm

De Rockpanel-panelen worden afgewerkt met een kleurvaste coating, die de gevel beschermt tegen de effecten van uv-licht en de kleuren jarenlang mooi houdt. Overschilderen is niet nodig. Ook vuil krijgt geen kans, want de panelen zijn eenvoudig te reinigen en onderhoudsarm.

Makkelijk te verwerken en installeren

De platen zijn makkelijk op maat te zagen waardoor eventuele maatverschillen bij renovatieprojecten t.o.v. de bestaande situatie probleemloos worden opgevangen. Ook hoeven ze niet te worden voorgeboord waardoor fouten kunnen worden voorkomen. Zo kunnen de platen snel en makkelijk gemonteerd worden met bijpassende nagels, schroeven of worden gelijmd. Dit bespaart installatietijd en kosten.

Lange levensduur

Rockpanel gevelplaten bestaan tot wel 50% uit gerecyclede materialen en hebben een levensduur van minimaal 50 jaar. Na de levensduur van een gebouw zijn de Rockpanel platen makkelijk te demonteren en te recyclen. De platen zijn volledig recyclebaar zonder verlies van kwaliteit.

Gezamenlijk project van Bouwcenter Floris en Rockpanel

De kleurrijke kopgevels blazen nieuw leven in Haarlemse galerijflats. De renovatie van vier galerijflats in de Haarlemse Schalkwijk gaan weer volwaardig op in een modern gevelbeeld, mede dankzij kopgevels met Rockpanel gevelbekleding. En de oude gevelpanelen? Die krijgen dankzij de uitgebreide recycleservice Rockcycle® een tweede leven.

De flats voldoen dankzij hun nieuwe warme jas en installaties aan de hedendaagse duurzame eisen. Ook tijdens de renovatie is er gezocht naar manieren om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. De Baak Projecten heeft het gedemonteerde Rockpanel plaatmateriaal laten ophalen via Rockcycle.

De bestaande kopgevels waren in het verleden al voorzien van blauwe Rockpanel gevelplaten. “We hebben deze inclusief isolatiepakket volledig van de gevel gestript. Vervolgens hebben we een zelfdragende constructie geplaatst en nieuw isolatiemateriaal aangebracht”, vertelt Marc de Wilde van De Baak Projecten.

“Aangezien we bij dit project Rockpanel platen vervangen voor andere Rockpanel met een ander design, hebben wij gebruikgemaakt van de recycling service. We houden de impact op de omgeving en de planeet graag zo klein mogelijk, en werken daarom graag met materialen die hergebruikt kunnen worden. Daar profiteren we op lange termijn allemaal van. Als wij ons steentje daaraan kunnen bijdragen, doen we dat graag.

Wil je meer weten? Vraag ernaar bij jouw dichtsbijzijnde Bouwcenter en we helpen je graag!