Cementdekvloer handmatig smeren en afreien of gieten en dobberen

Van oudsher wordt bij renovatie een cementdekvloer handmatig met zandcementmortel gesmeerd en afgereid. Dit is lichamelijk zwaar werk met nogal eens rug-, arm- en knieklachten als gevolg. De Arbo wetgeving heeft daarom een limiet gesteld van maximaal 20 m2 per persoon per dag met een maximum van 40 m2 per locatie. Juist bij renovatie is snelheid vaak van belang. Vuistregel voor de droogtijd van traditionele zandcementmortel één week per centimeter laagdikte. Dat schiet niet op bij de renovatie van bijvoorbeeld een badkamer, die men snel weer in gebruik wil nemen. Moderne morteltechnologie biedt oplossingen.

Zandcement dekvloer

Als alternatief voor de langzaam drogende  ‘standaard’ zandcementmortel met een sterkte van C20/F4 is er nu ook een `Sakrete Zandcementmortel Snel die met C30/F5 veel sterker is en ideaal is voor cementdekvloeren die snel afgewerkt moeten worden. De vloer is na 3 uur al beloopbaar. Na 4 uur kan zelfs al worden getegeld en na 48 uur is de vloer al af te werken met laminaat, parket, tapijt enz. Zandcementmortel Snel is ook geschikt voor permanent natte ruimtes en daardoor bij uitstek geschikt voor renovatie van badkamers en douches. Zonder toevoegingen is deze mortel geschikt voor vloerverwarming en kan (waar nodig) de vloer op afschot worden gelegd.

Sakrete Gietvloermortel Snel 25kg.png

Gietdekvloer

Waarom nog op je knieën een cementdekvloer smeren en afreien, terwijl je de vloer 2 tot 3 keer sneller kunt gieten en dobberen. Met Sakrete Gietvloermortel Snel is de vloer na 4 tot 6 uur al beloopbaar. Na 1 tot 2 dagen kan worden getegeld en na 3 dagen is de vloer al  te bekleden. Zo is niet alleen een supersterke en vlakke vloer gemaakt, het scheelt ook nog eens vele dagen bouwtijd. Ideaal voor een (renovatie)klus met tijdsdruk en veel beter voor de knieën en de rug.

Doordat de mortel heel mooi om (ingefreesde) vloerverwarmingsleidingen vloeit, vindt een optimale warmte overdracht plaats. Dit kan nog worden versterkt door slechts een dunne laag boven de leidingen aan te brengen. Een hoger rendement en een snellere warmterespons is dan het resultaat. Het aanbrengen is heel eenvoudig: mengen, gieten en dobberen met een drijfrei of een vloertrekker Zie ook de verwerkingsvideo op YouTube). Omdat het materiaal verpompbaar is, vormen ook grotere oppervlakken geen probleem. Gietvloermortel Snel is ook zeer geschikt voor zwevende vloeren op isolatieplaten, die voor geluidsreductie steeds vaker worden toegepast. De sterkte eigenschappen C25/F5 zorgen voor een optimale betrouwbaarheid van de draagvloer.

Mengen Gieten Dobberen-web.jpg

Badkamervloer

Bij de renovatie van een badkamervloer is snelheid van groot belang. Zowel voor de bewoner die gauw weer wil kunnen douchen als voor de renovatie vakman die de klus snel wil uitvoeren en niet voor iedere bewerking even wil terugkomen vanwege verhardingstijden. Hiervoor vormen de Gietvloermortel Snel en de Zandcementmortel Snel een ijzersterk duo. Op het douchegedeelte na kan de (vlakke) vloer worden gegoten met Gietvloermortel Snel en het douchegedeelte kan op afschot worden gelegd met Zandcementmortel Snel. Dit kan beiden op dezelfde dag en een dag later kan alweer de volgende bewerking plaatsvinden.

Wil je meer weten? Vraag ernaar bij jouw dichtstbijzijnde Bouwcentervestiging en we helpen je graag!