EQ zero nieuwbouw woning

Opdrachtgever  Lex Bruns, architect
Omvang   Realisatie EQ zero woning Rotterdam 
Uitvoerdatum  medio 2017
Installateur        Van de Weert installatietechniek
EQ zero onderdelen    Infrarood verwarming, zonnepanelen, elektrische boiler, klimaatbeheersing en EQ controller

Ontwerp en realisatie EQ zero woning Rotterdam

Lex Bruns is een veelzijdig architect. Hij werkte langdurig aan grote projecten, zoals grootschalige retail en ziekenhuizen, totdat hij besloot voor zichzelf te beginnen. Dit jaar verwezenlijkte hij een lang gekoesterde droom. Zijn eigen ontworpen huis. Al snel bleek EQ zero een vaste waarde. “Met dit slimme systeem reduceer ik additionele kosten tot praktisch nul”, aldus Lex. Wij vroegen hem naar zijn motieven om duurzaam te bouwen.  

Wat heb je voor woning gebouwd? 

Twee jaar geleden hebben wij de stoute schoenen aangetrokken en zijn we begonnen aan ons nieuwe droomhuis in Park16Hoven Rotterdam, onder de rook van het vliegveld. Een strak modern huis, dat perfect voldoet aan de hedendaagse eisen. Comfortabel met nul op de meter, dankzij
EQ zero. 

Waarom wilde je duurzaam bouwen?

De meeste mensen kijken bij het bouwen of kopen van een huis alleen naar de initiële kosten, bijvoorbeeld de hypotheeklasten. Bijna niemand denkt na over de additionele kosten, bijvoorbeeld onderhouds- of energiekosten. Als je overgaat op All Electric, dan ben je veel beter in staat om deze bijkomende kosten te beheersen. Sterker, soms zelfs te reduceren tot praktisch nul. Zo wordt de Total Cost of Ownership zo laag mogelijk.  EQ zero sluit daar naadloos op aan. Je verbruikt evenveel energie als dat je opwekt én bent af van onderhouds- of nieuwe aanschafkosten. Ideaal. 

Met EQ zero heb je regie over onderhouds- en energiekosten. Ideaal

Uit welke systemen bestaat jouw installatie?

We hebben infrarood vloerverwarming over de gehele begane grond. Niet alles wordt hierdoor verwarmd, want ons huis is optimaal geïsoleerd en heeft een lage energiebehoefte. Daarnaast hebben we 20 zonnepanelen, 1 elektrische boiler van 150 liter, 2 WTW-units voor ventilatie, waarvan één met koeling- en bevochtiging én een EQ Zero controller voor de registratie van de energiestromen.

Waar zit het grote verschil in?

In diverse opzichten. Enerzijds geniet je van directe warmte, omdat de infrarood verwarming direct aan de vloeroppervlakte ligt. De warmte gaat gelijk naar mij, niet eerst naar de omgeving. En doordat de verwarming is verwerkt in mijn vloer, kijk ik niet meer uit op lelijke radiatoren. Ook lekker praktisch: je bedient de verwarming met een app. Heerlijk warm wanneer je thuiskomt na een dag werken. 

Vind je het comfortabel?

Jazeker, het huis is lekker comfortabel. Met de infrarood vloerverwarming volsta je met een lagere omgevingstemperatuur en ervaar je hetzelfde comfort als bij conventionele verwarming. En op zomerse dagen is het ook heerlijk toeven in ons huis. De ruimtes zijn dan goed gekoeld. In de winter hebben we dankzij de bevochtiging geen last meer van prikkende ogen. Wat ook bijzonder aangenaam is, is de CO2 gestuurde ventilatie. We genieten iedere dag van verse lucht, belangrijk als je dicht bij een drukke weg woont!

Zou je het concept aan andere aanraden?

Absoluut! Ik raad EQ zero ook aan bij mijn klanten. Ik ben écht een ambassadeur geworden. 

Terug naar referentieprojecten