EQ zero voor woningcorporatie Sint Trudo

Opdrachtgever   Woningcorporatie Sint Trudo Eindhoven
Omvang Pilot verduurzamen 2 huurwoningen
Begindatum medio 2017
EQ zero onderdelen   Infraroodverwarming, klimaatbeheersingssysteem, slimme controller en elektrische radiatoren

 

Ambities woningcorporatie Sint Trudo

Woningcorporatie Sint Trudo is ambitieus op het gebied van duurzaam wonen. Heel ambitieus. “Een belangrijk speerpunt in ons beleid is betaalbaar wonen. Verduurzaming hoort hierbij. We reduceren de energiekosten tot nul, zonder afhankelijk te zijn van derde partijen. Daar heeft onze huurder baat bij. Woningcorporaties waarbij duurzaamheid hoog op de agenda staat, maken andere keuzes. Zij kiezen bijvoorbeeld voor een warmtenet, waarmee je CO2-uitstoot drastisch terugdringt. Vaak is dit net in handen van een commercieel exploitant, die uitgaat van niets meer dan anders. Onze bewoners schieten daar niks mee op. Wij verduurzamen om de huren laag te houden. Het is een logisch gevolg. 

Betaalbaar wonen is ons speerpunt. Daarom kiezen wij voor EQ zero

Geplande verduurzamingsingrepen

De komende jaren staan in het teken van planmatig onderhoud en verduurzamingsingrepen. Denk bijvoorbeeld aan isolerende maatregelen. Deze stap is in 2021 afgerond en alle woningen hebben dan minimaal label C. Vervolgens zijn de installaties aan de beurt. Daar draaien we nu de twee pilots voor. Zo hebben we de woningen voorzien van infrarood verwarming, een klimaatbeheersingssysteem, een warmtepomp boiler en elektrische radiatoren in slaap- en badkamer. Een slimme controller registreert de energiestromen en regelt de verschillende ruimtes in. We testen uitvoerig en kijken welk concept betaalbaarheid garandeert en een comfortabele energiezuinige woning oplevert. Sterker, een derde pilotwoning staat in de planning.  Zo hebben we voldoende vergelijkingsmateriaal en kunnen we de resultaten goed in kaart brengen, in aanloop naar 2045. 

Ervaringen bewoners

De bewoners aan de Pepijnstraat, een moeder met kinderen, zijn tevreden. Op een klein opstartprobleem met de geiser na, is zij nog niet tegen grote dingen aangelopen. De installateur was er direct bij om de geiser te maken. Dat is tegelijkertijd ook een groot voordeel van een pilotwoning. Alle betrokken partijen willen er een succes van maken. Ook de ventilatie werkt goed, erg belangrijk in een goed geïsoleerd huis. Er hangen geen vervelende luchtjes in de woning. Maar, de grote test moet natuurlijk nog komen met de winter in aantocht. Om bewoners zo min mogelijk hinder te laten ondervinden, willen we de woningen in de toekomst bij mutatie aanpakken. Zo betrekt hij direct een energiezuinige, betaalbare en comfortabele huurwoning. 

Tips voor corporaties

Begin snel. Je kunt niet vroeg genoeg starten met het verduurzamen van je woningvoorraad. En vergeet daarbij vooral niet om direct te starten met isolerende maatregelen. Dat is laag hangend fruit. De investering is relatief klein, de opbrengsten daarentegen groot. En ben daarnaast niet bang om te experimenteren met installatieconcepten. Het ei van Columbus moet nog gevonden worden en dat kan alleen door daarnaar op zoek te gaan.

Over woningcorporatie Sint Trudo

Het garanderen van de betaalbaarheid is de eerste strategische keuze die Sint Trudo gemaakt heeft. Maar niet in gebieden met een concentratie van lage inkomens. De problematiek die in deze gebieden aan de orde is overschaduwen de toegevoegde waarde van de betaalbaarheid van de woningen. Om die reden is 'mixed income' de tweede belangrijke strategische keuze in de nieuwe visie van Trudo. Met Slimmer Kopen realiseert Trudo dit in de volste breedte van het bezit, ook op complexniveau. En dat genereert een ander gevoel dan een traditioneel gedifferentieerde buurt. Het verduurzamen van deze gemengde buurten met huur- en koopwoningen is een uitdaging. Sint Trudo kiest nu voor een verduurzamingsslag in de serie 1.