Recreatiepark Klein Vaarwater Ameland

Opdrachtgever Vakantiepark Klein Vaarwater Ameland
Omvang 2 chalets, 3 woodlodges, 2 sanitairgebouwen en 2 villa’s 
Uitvoerdatum medio 2018
Installateur DAXX
Ambitie binnen 10 jaar energieneutraal recreatiepark
EQ zero onderdelen PV-panelen, EQ PowerTubes, warmtepomp

Energieneutraal maken van recreatiepark Klein Vaarwater

Klein Vaarwater is een vakantiepark op Ameland. Een prachtig groots resort van 40 hectare met een camping, vakantiehuisjes, villa’s met eigen wellness, een centrumgebouw met zwembad, strandpaviljoen en hotel. Duurzaam recreëren staat hier hoog op het prioriteitenlijstje. Het park wil binnen 10 jaar energieneutraal zijn. De eerste slag is al geslagen. Momenteel worden er 2 chalets, 3 woodlodges, 2 sanitair gebouwen en 2 villa’s aangepakt. Wij vroegen Hans van Houten, parkmanager bij Klein Vaarwater, naar zijn duurzaamheidsambities en beweegredenen om te kiezen voor EQ zero. 

Ambities Vakantiepark Klein Ameland

Klein Vaarwater heeft de ambitie om binnen 10 jaar energieneutraal te zijn. Dat heeft alles te maken met de adembenemende omgeving. “We zetten een grote footprint in een gevoelige natuur. Ons energieverbruik is enorm, vergelijkbaar met een dorp. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en willen de Wadden, werelderfgoed, goed beschermen. Voor nu en volgende generaties”, aldus Hans. Het vakantiepark heeft de twijfelachtige eer van grootverbruiker. Niet gek met bijvoorbeeld 25 zwembaden die 365 dagen per jaar verwarmd moeten worden. Alleen Klein Vaarwater verbruikt al 1,4 miljoen kuub gas per jaar. En dan hebben we het nog niet eens over energie, met ruim 900.000 kilowattuur elektriciteit. “Eén plus één is twee. Streep het energieverbruik af tegen onze ambities en je begrijpt dat er werk aan de winkel is.”

Werk aan de winkel! Zeker omdat we een grootverbruiker van energie zijn

Aan de slag met duurzaamheid

Klein Vaarwater neemt geen halve maatregelen. Doorpakken, zo luidt het credo. Inmiddels zijn 2 chalets, 3 woodlodges en 2 sanitairgebouwen nul op de meter gemaakt. Het centrumgebouw en 2 villa’s staan op de planning en krijgen pv-panelen, een warmtepomp en EQ PowerTubes. “We monitoren de individuele accommodaties voortdurend. Een grote plus. Met de ervaringen die we opdoen, rollen we het concept uit over het hele park om de doelstellingen te halen”.

De grote plus van EQ zero

Het totaalconcept is kwalitatief hoogstaand en daarnaast ook nog eens scherp geprijsd. “En dat is belangrijk, want we zijn natuurlijk wel een commercieel bedrijf”. Het bouwproces verloopt ook naar wens. “We zijn bezig met een complex traject: van installatie tot montage, monitoring en subsidie. Goede begeleiding is essentieel, helemaal omdat je met nieuwe technieken bezig bent. Pionieren, dat doen we. En dan wil je natuurlijk wel bijgestaan worden door een multidisciplinair team van experts. We hebben alle kennis in huis om onze dromen te verwezenlijken”.

De voordelen tekenen zich af

De eerste voordelen tekenen zich nu af. Vakantiegangers zijn positief verrast. Erg nieuwsgierig naar die EQ PowerTubes op het dak. “We krijgen veel leuke reacties van onze gasten. Niet gek, want zij staan dicht op de natuur. Natuurbehoud is belangrijk voor hen”. Het meten van energieverbruik per individueel verblijf wordt ook als een grote plus ervaren. “Ik krijg vanuit mijn luie stoel een goed beeld van de energieprestaties per accommodatie. Ik ben mij meer bewust van de kosten en heb er regie over”. Dat dit in de toekomst ook voordelig uitpakt voor de gast, daar speelt het park nu mee. “We spelen met de gedachte om een flexibele component in onze kostprijs op te nemen. Doet de vakantieganger zijn best om het verbruik te reduceren, dan ontvangt hij korting op de totaalprijs. Gewoon, om hem te belonen dat hij vakantie viert in het verlengde van onze gedachte”.

Terug naar referentieprojecten