EQ zero nieuwbouw Ooltgensplaat

Opdrachtgever Carla & Hans van der Schraaf
Bouwcenter vestiging Bouwcenter Esselink
Architect Wiebing Architecten Noordwijk
Aannemer Andermans Villabouw Numansdorp
Omvang Realisatie EQ zero woning Ooltgensplaat
Uitvoerdatum 2016 - 2017
Installateur D.A. Vermaas Mijnsheerenland
EQ zero onderdelen Infrarood verwarming, zonnepanelen, klimaatbeheersing en EQ controller

Ontwerp en realisatie EQ zero woning Ooltgensplaat

Een prachtige dijk in het polderlandschap van Ooltgensplaat met dito huizen en spelende kinderen op straat. Klinkt als een Oudhollands plaatje toch? Niks is minder waar. Hans, gepensioneerd overheidsmanager, bouwde er zijn droomwoning met nul-op-de-meter (NOM). Een huis dat evenveel energie verbruikt als dat het oplevert. State of the art. Wij vroegen Hans naar zijn motieven voor duurzaam bouwen met EQ zero.

Idee voor nieuw duurzaam huis

Het was Hans’ dochter die hem overhaalde de grote stad te verruilen voor Ooltgensplaat, een pittoresk dorp op Goeree-Overflakkee. In de eerste plaats omdat er wat grond beschikbaar was op de dijk. Hij bouwde er zijn NOM-woning, geïnspireerd op de vroegere maalderij. “Wij kunnen nu meer van betekenis zijn voor de kleinkinderen, onze dochters straks voor ons als we ouder worden. En juist voor hen willen wij onze voetafdruk zo klein mogelijk houden. We kiezen bewust voor duurzaam bouwen, helemaal nu, vanwege onze leeftijd. We willen een schone toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. Voor de volgende generatie. Daar past EQ zero goed bij”, aldus Hans.

Wij willen onze voetafdruk zo klein mogelijk houden. Daar past EQ zero goed bij

Uit welke systemen bestaat jouw installatie?

Wij hebben “voor de zekerheid” infrarood vloerverwarming op de benedenverdieping. Wat een uitvinding! We kunnen ons huis in principe al verwarmen met een waxinelichtje. Helemaal omdat onze woning op en top geïsoleerd is. Daarnaast hebben we ook een ventilatie, koeling en bevochtiging in één. Het systeem reageert uit zichzelf op bepaalde situaties. Zo wordt er pas lucht afgezogen als het CO2 gehalte of de luchtvochtigheid te hoog is. De warmte uit deze luchtstoom verwarmt de frisse aanvoerlucht en ’s zomers andersom. Aangenaam koel in de zomermaanden en behaaglijk warm in de winter dus. De EQ zero controller stuurt alle installaties aan. En, niet onbelangrijk, je kunt gerust een raam open zetten; het systeem past zich daar automatisch op aan.

Kritieke punten tijdens het bouwproces

Ik ben erg enthousiast over het systeem. Maar als early adopter loop je natuurlijk tegen zaken aan. Kinderziektes. Hoge stookkosten bijvoorbeeld, omdat de kieren bij de ramen niet goed waren gedicht en de lucht primair uit koele ruimten werd afgezogen waardoor deze nog koeler werd ingeblazen. Of de aanwezigheid van bewegingssensoren. Nergens voor nodig! Die passen in een conventionele, slecht geïsoleerde woning, waarbij de kachel aanslaat op jouw aanwezigheid. Ook hebben we problemen gehad met de HomEvap, de installatie die de verwarming, koeling en bevochtiging regelt. De lucht werd niet verwarmd, onafhankelijk van de bevochtiger, waardoor onze infrarood verwarming overuren draaide. Achteraf bleek dit aan de instellingen te liggen. Allemaal niet onoverkomelijk, mits je natuurlijk een goed team om je heen hebt.

Ben je tevreden over hoe dit is opgelost?

Absoluut! Zowel onze aannemer, Andermans Villabouw, als Bouwcenter Esselink zijn nauw betrokken gebleven bij het project. Beide bleken betrouwbare en solide partners als het op duurzaam bouwen aankomt. Hoewel we in het hele proces tegen kinderziektes zijn aangelopen, hebben ze dit project tot een goed einde gebracht. Innovatieve denkers, dat zeker. Ook zij leerden weer iedere dag bij, want het realiseren van NOM-woningen is nog geen dagelijkse kost. Een mooie testcase dus.

Wat zijn de succesfactoren?

Je moet goed weten wat je wilt en jezelf ruim oriënteren op de mogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk dat je er veel tijd en flexibiliteit in steekt, helemaal als opdrachtgever. Maar uiteindelijk zijn het natuurlijk de aannemers en leveranciers die de klus klaren. Betrouwbaarheid en vakmanschap zijn hierin essentieel. We hadden ook wel veel geluk met de tijd. Net in de crisis. Wil je een project als de onze nu laten uitvoeren, dan ben je duurder uit.

Vind je het huis comfortabel?

Ja, het is echt een paleisje. Het voldoet aan alle eisen, ook op lange termijn. Het is levensloopbestendig, dus we kunnen verblijven op de hele benedenverdieping. Ook slapen. We hebben voldoende ruimte en een prachtig dakterras. Qua wooncomfort hebben we ook niks te klagen. Geen prikkende ogen, comfortabel warm, erg fijn.

Zou je het concept aan anderen aanraden?

Jazeker, ik geloof heilig in dit concept. Ik raad het iedereen aan. Het is de investering zeker waard geweest. Maar, om het concept helemaal op waarde in te kunnen schatten, moeten we 2 jaar verder zijn.

Terug naar referentieprojecten