@Home Amstelkwartier amsterdam

Aannemer @Home Amstelkwartier, Amsterdam
Omvang 160 appartementen
Ontwikkeling Hurks bouw
Bouwcenter Bouwcenter Van Hoppe
Uitvoerdatum Juni 2017

Realisatie @Home Amstelkwartier Amsterdam

@Home Amstelkwartier in Amsterdam is de eerste energieneutrale woontoren van Nederland. De toren bestaat uit 160 appartementen van 50 tot 75 m2, 52 parkeerplaat sen, een fietsenstalling en commerciële ruimtes. Een aanwinst voor het Amsterdamse middensegment, dat werd ontworpen door Mecanoo Architecten en wordt gerealiseerd door Hurks bouw. Dit alles in nauwe samenwerking met Bouwcenter Van Hoppe.

Stefan de Ruijter
: 

Projectdirecteur Hurks vastgoedontwikkeling, Den Bosch

Wat waren de uitdagingen binnen dit project?

@Home Amstelkwartier is de eerste woontoren in Nederland met een energieprestatiecoëfciënt (EPC) van nul. En dát is pionieren! We hebben verschillende maatregelen genomen om aan de nul normering te voldoen. Denk hierbij aan extra isolatie, triple glas, CO2 gestuurde ventilatie, warmte terugwinning uit douchewater, laagtemperatuur vloerverwarming, stadsverwarming en compact bouwen. Maar de échte uitdaging ligt bij het aan de gevel monteren van zonnepanelen tot 73 meter hoogte. En dat op deze schaal. In totaal worden immers 2.500 m2 aan panelen gemonteerd.

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

We hebben met betrekking tot de PV-installatie behoorlijk gepionierd. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoudsplan, de eigendomsstructurering, de nanciering, de koppelingswijze aan de energiemeters, hoe te anticiperen op mogelijke toe- komstige wijzigingen van de salderingsregeling, hoe wordt voldaan aan de Elektriciteitswet e.d.. Een greep uit de vele vragen waar je voor komt te staan.

Kun je wat vertellen over de samenwerking met Bouwcenter Van Hoppe?

Bij Bouwcenter Van Hoppe hebben ze veel vakkennis. Wij hebben veel gehad aan hun expertise, bij dit project in het bijzonder van stenen. Vooral omdat het vinden van de juiste groene keramische stenen een uitdaging bleek. Daarnaast levert Bouwcenter Van Hoppe alle keukens en veel bouwmaterialen. Ook daarin kunnen we rekenen op de expertise van Bouwcenter Van Hoppe. Al met al, een prettige samenwerking.

 

Arjan Ahout


Directeur Bouwcenter Van Hoppe, Eersel

Hoe zijn jullie bij dit project betrokken geraakt?

Hurks vastgoedontwikkeling is ons zusterbedrijf en schakelde Bouwcenter Van Hoppe in. Dat gebeurt wel vaker. Helemaal omdat wij weten wat er komt kijken bij het ontwikkelen van een prefabconcept, een complete gevel die wordt gemaakt in de Hurks’ prefabbetonfabriek in Veldhoven. We zijn verantwoordelijk voor het verkennend onderzoek; speciek naar groene keramische gevelstenen in verschillende verbanden. Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de kosten? Waar is het verkrijgbaar? Dát zijn vragen die ons bezighouden. En daarnaast vormt Bouwcenter Van Hoppe de schakel tussen alle betrokken partijen, van architect tot leverancier.

Wat waren de uitdagingen binnen dit project?

Het vinden van de juiste keramische bakstenen in twee verschillende, goed bij elkaar passende kleuren groen, binnen het gestelde budget. Veel fabrikanten hebben moeite met het maken van een groene steen, vanwege het ingewikkelde stookproces van de keramiek en de kleurvastheid van deze steen. Het productieproces luistert nauw en veel fabrikanten zien er dus vanaf. In Daas Baksteen hebben we de juiste partner gevonden. Daarnaast is het afstemmen van verschillende belangen ook een grote uitdaging. Dit maakt het proces complex, máár het geeft ook grote voldoening als er een akkoord komt.

Hoe is de samenwerking verlopen?

De samenwerking verloopt goed met alle zusterbedrijven binnen Hurks groep. Ons verband is gebaseerd op oplossend vermogen, creativiteit en gezamenlijk belang. Belangrijke elementen bij het opleveren van projecten als deze.

Terug naar referentieprojecten