Roosdom Tijhuis creëert met Cape Cod Scandinavische sfeer in Kernhem

In samenwerking met Bouwcenter en Plastica

Kernhem is de afgelopen jaren flink gegroeid. In deze woonwijk in Ede verrijzen over een langere periode in totaal zo’n 1.900 nieuwe woningen. Tien jaar geleden bouwde Roosdom Tijhuis er de eerste woningen met Scandinavisch blauw Cape Cod. In 2020 verscheen nog een serie bijzondere woningen, nu met de houten gevelbekleding in taupe uitgevoerd.

Kernhem is de jongste woonwijk van Ede. De wijk ligt op het kruispunt van bos, landschap en stedelijke voorzieningen. Kernhem wordt stapje voor stapje opgebouwd uit ‘Scherven’. Martijn Ebberink van Roosdom Tijhuis was als architect onder meer betrokken bij zowel Scherf 1 in 2012 als Scherf 14 in 2020: “Het bijzondere aan deze twee projecten is dat ze aan de rand van het gebied liggen. Kernhem is over het algemeen opgebouwd uit rode bakstenen en pannen, maar er zijn dus een paar plekken in het plan waar het helemaal anders moet. Die moeten echt afwijkend zijn in stijlen kleur. Scherf 1 en 14 zijn van dit soort unieke plekken. Ze hebben meer interactie met de groene omgeving om de scherven heen. Eigenlijk geldt hier: alles wat in Kernhem niet mag, mag hier wel. Dit maakte het tot een leuke, uitdagende opgave.”

Houten én onderhoudsvrije gevel

Voor Scherf 1 ontwikkelde en bouwde Roosdom Tijhuis in opdracht van Syntrus Achmea Real Estate en Finance 36 appartementen en 30 woningen. Deze woningen ademen een Scandinavische sfeer en passen met hun natuurlijke uitstraling en duurzame materiaalgebruik goed in de bestaande ecozone. Martijn Ebberink: “Omdat de woningen bestemd zijn voor de verhuur, moeten ze ook onderhoudsvrij en duurzaam zijn. Voor de gevelbekleding zochten we dus naar een houten oplossing die lang meegaat. Dat is Cape Cod geworden. Voor de woningen hebben we voor Scandinavisch blauwe Cape Cod gekozen en de appartementen zijn uitgevoerd in taupe. Daar ging het om grotere vlakken en dan is dat blauw toch iets te heftig.”

Fijne samenwerking Bouwcenter en Plastica

Voor Martijn Ebberink was het de eerste keer dat hij met Cape Cod werkte: “Sindsdien hebben we het veel vaker toegepast. Ook voor Scherf 14 in 2020. Hierbij ging het om acht twee-onder-een-kapwoningen, twee vrijstaande woningen en acht rijwoningen. Al deze woningen zijn uitgevoerd met taupe Cape Cod gevelbekleding. Bouwcenter Nobel was daar ook bij betrokken als onze vertrouwde leverancier en raadgever op onder andere houtgebied. De samenwerking was echt een 1-2-3tje met Bouwcenter en Plastica, het bedrijf achter Cape Cod. Het is fijn schakelen met deze partners en de materialen worden altijd goed en snel geleverd. En het eindresultaat mag er absoluut zijn. De opdrachtgever is nog steeds erg tevreden over de kwaliteit van de materialen. Voor Scherf 1 geldt dat we inmiddels alweer tien jaar verder zijn en het staat er nog steeds perfect bij.”

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.