De rol van isolatie binnen BENG

Nieuwbouw woningen en nieuwe utiliteitsgebouwen die na 2020 opgeleverd worden moeten bijna energieneutraal zijn, ook wel BENG genoemd. Wie niet aan deze eis voldoet, mag zijn project straks niet meer realiseren. Isolatie speelt een belangrijke rol binnen deze BENG-factoren. We vertellen je graag meer over de rol van isolatie binnen deze nieuwe eisen.

Wat is BENG?

BENG staat voor ‘Bijna Energieneutraal Gebouwd’. Energieneutraal wil zeggen dat over een jaar gemeten de energie per saldo nul is voor het gebouwgebonden energiegebruik, zoals verwarming, koeling, ventilatie en warm tapwater. Dit betekent dat, wat je in de winter nodig hebt, kunt compenseren met duurzame opwekking in de zomer, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Om het verschil tussen verbruik in de winter en de op te wekken energie in de zomer zo klein mogelijk te houden, is het verstandig om de energiebehoefte van een gebouw zo laag mogelijk te houden. Dit begint met goed isoleren.

Pas je cookies aan om deze content te bekijken.

Video

De BENG factoren

In BENG wordt de energieprestatie van een gebouw uitgedrukt in drie factoren:

  • BENG-1: De maximale energiebehoefte van een gebouw (kWh/m2/jaar)
  • BENG-2: Het maximale primaire fossiele energiegebruik (kWh/m2/jaar)
  • BENG-3: Het minimale aandeel hernieuwbare energie (%)

Als het gaat om de maximale energiebehoefte, BENG-eis 1, dan is er grote winst te halen bij goede isolatie in combinatie met luchtdicht bouwen. Daarom gaan we verder in op de eerste eis.

BENG-1: maximale energiebehoefte

BENG 1 gaat over de hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft om warmteverlies van transmissie en ventilatie te compenseren, met als doel een comfortabel binnenklimaat te realiseren. Bepalend voor BENG 1 zijn de compactheid van het ontwerp, de oriëntatie ten opzichte van de zon, kierdichtheid, het ventilatiesysteem én de isolatie in combinatie met een luchtdichte schil. De eis is de optelsom hiervan en wordt voor woningen en woongebouwen 25 kWh per m2 per jaar.

Als het gebouw veel glas heeft, dan is er warmtewinst door de zon. Dit heeft een positieve invloed op de energiebehoefte voor verwarming.

Thermische schil

De energiebehoefte van een gebouw wordt beperkt door een hoge isolatiewaarde van de thermische schil. Vooral een minder compacte woning, bijvoorbeeld een hoekhuis, moet het daarvan hebben. Een vrijstaand huis kan alleen met zeer goede isolatie voldoen aan BENG 1. Dat helpt natuurlijk ook om ’s zomers de woning koel te houden. Daarnaast telt luchtdicht bouwen en het beperken van koudebruggen zwaar mee. Het nader afstemmen met de ontwerper en meedenken over de energieprestatie krijgt daardoor meer betekenis. Met andere woorden: het belang van het ontwerp neemt toe.

Isolatiemateriaal bij Bouwcenter

Wil jij jezelf voorbereiden op bijna energieneutrale toekomst? Dan is goed isolatiemateriaal essentieel. Bij Bouwcenter vind je als bouwprofessional alles om goed te kunnen isoleren. Van cellenbetonblokken en glaswol tot folies en band om kieren mee te dichten. Kortom: alles wat jij nodig hebt voor jouw isolatieproject. Onze medewerkers adviseren je graag en staan altijd voor je klaar, wat voor vraag je ook hebt. Kom daarom snel langs bij een Bouwcentervestiging bij jou in de buurt of bestel je bouwmaterialen direct.