fermacell® gipsvezelplaten bestaan uit gips en cellulosevezels. Beide grondstoffen zijn recyclingproducten: gips is een restproduct van de rookgasontzwavelingsinstallatie bij kolengestookte electriciteitscentrales, de cellulosevezels worden gewonnen uit oud papier. Naast het gebruik van het zogeheten rookgasontzwavelingsgips, verwerkt fermacell® tegenwoordig ook tot 25% recyclinggips in haar gipsvezelplaten. Dit recyclinggips bestaat onder andere uit zaagresten uit de productie, schuurstof en gipsafval uit de gehele bouwkolom. Het gips en de cellulose worden vermengd met water en zonder bindmiddel onder hoge druk samengeperst, gedroogd, geïmpregneerd met een waterafstotend middel en op maat gezaagd. Door de unieke samenstelling is de fermacell® gipsvezelplaat geluidisolerend, brandwerend, vochtwerend, stootvast en extreem belastbaar. In fermacell® gipsvezelplaten zitten geen stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo bevatten de platen geen lijm. Dit voorkomt reukoverlast en zorgt ervoor dat de homogene plaatstructuur beter kan "ademen".
fermacell® gipsvezelplaten zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD). Stichting NMD maakt het mogelijk om een eenduidige berekening van de milieuprestatie van bouwwerken in Nederland te maken. Deze score wordt berekend per m². Uit de resultaten blijkt dat er bij de fermacell® gipsvezelplaat maar de helft van het materiaal nodig is om dezelfde prestaties te krijgen als een gipskartonplaat. Met andere woorden: één enkele fermacell® gipsvezelplaat biedt net zoveel geluidsisolatie als twee platen gipskarton.
fermacell® gipsvezelplaten zijn beschikbaar in verschillende diktes en afmetingen. Zo is er een variant met afgeschuinde zijdes (AK). Deze platen hebben over een gebied van circa 40 mm een verdiept gedeelte. Of neem bijvoorbeeld de lichtgewicht fermacell® SlimPanel, die je in je eentje kan tillen en verwerken volgens de afspraken in het arboconvenant Afbouw en Onderhoud.