• Advies op maat
  • 2 Keukenshowrooms
  • 2 Badkamershowrooms
  • Bezorging op locatie
Historie

Onze geschiedenis

Jarenlange ervaring in de bouw

1921

De geschiedenis van HCI gaat terug tot 1921. In dat jaar startten Evert Jan Lubbers en Albert Gasseling uit het Gelderse Hengelo met het fabriceren van cementwaren, het handelen in bouwmaterialen en verschillende aannemersactiviteiten. Het bedrijf werd een succes en verhuisde halverwege de jaren ‘30 naar de huidige locatie aan de Kruisbergseweg. Daar ging men zich louter bezighouden met fabricage en handel. Ondanks de economische crisis die in de jaren ’30 woedde, maakte het bedrijf een aanzienlijke groei door. Paard-en-wagen werd langzamerhand vervangen door vrachtwagens en de activiteiten breidden zich steeds verder uit.

Het is 1921 als de aannemers Albert Gasseling en Evert Jan Lubbers gaan samenwerken bij de woning van Lubbers aan de Vordenseweg 4. Op 15 oktober dat jaar wordt het eerste officiële contract opgesteld om cementwaren te fabriceren en te handelen in bouwmaterialen. Door de fabricage van waterputten, cementringen, buizen, vloertegels, maar vooral dakpannen wordt het ‘De Pannenfabriek’ genoemd.

Na het overlijden van Evert Jan Lubbers op 4 mei 1932 volgt zijn achttienjarige zoon Gerrit Hendrik hem op. Hij richtte 23 april 1936 met Albert Gasseling een vennootschap onder firma te Hengelo op, onder de naam Hengelosche Cement Industrie en Bouwmaterialenhandel. Halverwege 1935 verhuist het bedrijf naar de Hummeloseweg C1, nu Kruisbergseweg 13.

In 1955 startte een tweede vestiging in Ulft, waar zand uit de Oude IJssel werd gezeefd en verkocht. Op 20 december 1956 werden dit de naamloze vennootschap Hengelose Cement Industrie en Ulftse Bouwstoffen Industrie.

Na de bouw (1971) van een betonhal van circa 1000 vierkante meter, voor de productie van prefab beton en betonmortel, werd het bedrijf op 9 juni 1972 een besloten vennootschap: BV Hengelosche Cement Industrie (HCI) en Ulftse Bouwstoffen Industrie (UBI). In 1980 breide de betonhal uit tot 2400 vierkante meter.

HCI wordt in 1981 een van de circa veertig aandeelhouders verspreid over Nederland van Alfa Ciboma, een inkooporganisatie van bouwmaterialen. Dat bedrijf heet nu Bouwcenter, dat naast de inkoop meerdere belangen behartigt en uitvoert, zoals automatisering, distributie, verkoopondersteuning en dergelijke.

Na de oorlog kwamen de zonen Leo, Berty en Alfons van Albert Gasseling in het bedrijf werken, zij droegen in 1989 de directie over aan Wim Lubbers en zijn zwager Gerard Mantel.

In de jaren die volgen groeit het bedrijf. Een aantal hoogtepunten in Hengelo zijn het in 1990 vergroten van de betonhal tot 5200 m2, in 2005 de uitbreiding van de betonhal met een timmerwerkplaats tot 6400 m2, in 1976 nieuwbouw showroom, 1988 nieuwbouw opslaghal en in 1995 de uitbreiding van kantoren, showroom en winkel.
In Ulft werd in 1999 een nieuwe showroom en opslaghal gerealiseerd, in 2003 een nieuwe hal ten behoeve van de winkel en opslag van bouwmaterialen en in 2007 de opslaghal voor bouwhout, waar deze vestiging nu in is gespecialiseerd.
In 1999 breidt het bedrijf uit met een nieuwe Bouwcenter HCI-vestiging in Zevenaar, in 2011 gevolgd door de vestiging Elst en 2017 in Zutphen.

Bouwcenter als partner bij jouw project?

Goede dekking, altijd een vestiging in de buurt. Bezoek één van onze vestigingen of neem contact met ons op.