Wat kies jij, pasta of poeder?

Met de grote hoeveelheid soorten keramiek en ondergronden, is het soms lastig om te kiezen welke tegellijm nu echt de beste keuze is voor jouw klus. Nu kun je natuurlijk gaan voor een vertrouwde vaste variant, die alles wel een beetje kan. Maar met de juiste productkeuze zorg je ervoor dat je een strakker resultaat kan afleveren en fijner kan werken.

Pastalijm inzetten

Pastalijmen zijn kant-en-klare tegellijmen. Hier hoef je dus geen water aan toe te voegen en kan je meteen mee gaan tegelen. Pastalijm gebruik je voor het verlijmen van wandtegels. Nadat de ondergrond is voorbehandeld met Primer G of Ecoprim Grip Plus kan de lijm meteen aangebracht worden op verschillende ondergronden, zoals wanden in badkamers en doucheruimtes, waterdicht makende membranen zoals Mapegum WPS, prefab panelen en gipsplaten. Dit maakt het een veelzijdig product, dat goed gebruikt kan worden voor verschillende wanden.

Poederlijm gebruiken

Poederlijmen maak je aan met water, voordat je ermee aan de slag kan. Hierdoor heb je na de klus meer gereedschap schoon te maken en ben je iets langer bezig. Toch kan je poederlijm niet helemaal aan de kant schuiven. Voor klussen buiten en om vloertegels op vloeren aan te brengen gebruik je poederlijm. Vloertegels hebben een zeer lage vochtopname en kunnen daardoor alleen worden aangebracht met een poederlijm. Om die reden gebruik je ook poederlijm als je vloertegels tegen wanden aan wil brengen. Let bij het kiezen van je poederlijm op het type ondergrond. Is er sprake van een anhydriet of zandcement dekvloer? Of is de vloer voorzien van vloerverwarming? Is de ondergond oud of jong? Dat bepaalt of je lijm flexibel (S1) of juist super flexibel (S2) moet zijn. Dit zijn allerlei voorbeelden van factoren die de keuze voor het juiste type lijm beïnvloeden.

Ultramastic 5 pastalijm

Ultramastic 5 is de meest universeel toepasbare pastalijm van Mapei. Dit product heeft een lange correctietijd waardoor het bijzonder geschikt is voor gebruik in combinatie met absorberende wandtegels, zelfs bij warm weer. De open tijd bedraagt 30 minuten waardoor er voldoende tijd is voor het inbedden van de tegels, na het opkammen van de lijm. Ultramastic 5 hardt uit doordat het water verdampt en krijgt vervolgens een hoge elasticiteit en een uitstekende hechtkracht, die bestand is tegen de meeste trillingen en vervormingen van bouwmaterialen. Ultramastic 5 voldoet aan de NEN 12004 D2TE en is daarmee watervast en uitermate geschikt voor toepassing in sanitaire ruimten.

Wil je meer weten? Ga dan naar jouw Bouwcenter en vraag ons om advies!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.